hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Hegyi Réka

MŰVÉSZKÉNT JELES

Sepsiszentgyörgy: nem hosszabbítják meg Bocsárdi szerződését?

[2010. Jun. 3.]

Fellebbezésre nincs lehetőség. A színházigazgató az értékelő bizottság által megfogalmazott dokumentumra válaszol majd.

Fennáll annak a veszélye, hogy nem hosszabbítják meg Bocsárdi László menedzseri szerződését, mivel az igazgató 8,92-es átlagot ért el ötéves mandátumának kiértékelésekor. A Tamási Áron Színház vezetőjének tevékenységét háromtagú, az önkormányzat által kinevezett zsűri értékelte: Balázs Éva színművész, Deák Gyula, a Háromszék Táncegyüttes vezetője és Klárik Attila önkormányzati képviselő (Klárik funkciója tekintetében egy tévedést javítottunk. Szerk. megj., 14:20, 3.6.2010). A mandátum meghosszabbításához legalább 9-es átlagot kell elérni.

Utánajártunk, hogyan indokolják az elbírálók osztályzatukat valamint az eredményt? Deák Gyula megerősítette a Háromszék napilap online változatán írt hozzászólását, amelyben jelezte: ő tízessel osztályozta Bocsárdit. Megvallotta, kellemetlen helyzetben van, mert a végeredményt kis mértékben tudta befolyásolni osztályzatával. Egyszerű matematika, mondja: elég ha a zsűri egy tagja kicsi osztályzatot ad, a végeredmény könnyen csúszik 9 alá.

Bocsárdi László
Bocsárdi László

Klárik Attila a törvényre hivatkozva elzárkózott attól, hogy osztályzatát nyilvánosságra hozza, de azt fontosnak tartotta jelezni, hogy Bocsárdi művészi tevékenységét ő is csillagos 10-esre értékeli. A bizottság feladata viszont a menedzseri tevékenység elemzése volt, szigorú kritériumrendszer szerint, azaz a törvények betartását és a könyvvizsgálói mérlegeket kellett ellenőrizzék – mondta. Klárik bízik abban, hogy Bocsárdi újabb igazgatói mandátumot vállal.

A zsűri harmadik tagját, Balázs Éva színművésznőt szakértőként vonták be az értékelő bizottságba. Megkeresésünkre csak annyit válaszolt, színésznőként, emberként nagy tisztelője Bocsárdinak, de az értékelésre vonatkozó információkat nem szeretné kiszolgáltatni. Rögtön javasolta, hogy folyamodjunk a Kovászna Megyei Tanácshoz, ha részletekre vagyunk kíváncsiak.

Bocsárdi László bevallása szerint nagyon meglepődött a vizsgálat eredménye láttán, hiszen a színház gazdasági mutatói is pozitív eredményekről tanúskodnak: igazgatása alatt a színház bevétele megduplázódott, a nézőszám is növekedett. Elmondta, hogy az értékelő dokumentum, miközben formai dolgokat kifogásol és a tartalmi összefüggéseket kikerül, több ízben hangsúlyozza, hogy a színház kiváló művészi eredményeket ért el.

A további tervekről, esetleges újabb mandátumról vagy művészeti igazgatói tisztség vállalásáról  Bocsárdi még nem tud nyilatkozni, egyelőre munkatársaival egy olyan válasz megfogalmazásán dolgozik, amelyben pontról pontra követik a zsűri kifogásait (és ezt a sajtónak is eljuttatják). Reméli, hogy a válaszban sikerül megértetni az önkormányzattal azt is, hogy mekkora kockázattal jár, ha egy 10-15 éves, sok türelmet és odafigyelést igénylő társulatépítési munkát egy végiggondolatlan gesztussal tönkretesznek. Hiszen erről van szó: ha az emberek bizalma megrendül, könnyen az 1990-es évek elején uralkodó állapot térhet vissza.


Megosztás |

» Korábbi cikkek


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License