hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Bakk-Dávid Tímea

VISSZA MINDENT

Új bizottság értékeli újra Bocsárdi László tevékenységét

[2010. Jun. 10.]

Antal Árpád András mai sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy más jelöltje lenne a Tamási Áron Színház élére.

Határozottan cáfolta Antal Árpád András polgármester, hogy a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház élére más jelöltje lenne, illetve hogy a romániai és nemzetközi téren is elismert színház eddigi produkcióitól eltérően a népszerűbb műfajokat előtérbe helyező irányvonalat szorgalmazna. A polgármester a mai tanácsülésen Bocsárdi László színházigazgató menedzseri tevékenységét kiértékelő újabb bizottság összeállítását javasolta, amelybe MPP-s tanácsost is jelölt. Antal Árpádot ugyanis azzal vádolták, hogy a rendezőtől politikai irányultsága, a „párthűség” hiánya miatt szeretne megszabadulni.

Csütörtöki rendkívüli ülésén az önkormányzat el is fogadta az új bizottság összetételét. A héttagú bizottság öt tagját az UNITER, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának Színházi Tanszéke, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium, illetve a Színikritikusok Romániai Szövetsége nevezi meg. A helyi tanács részéről Sztakics Éva (RMDSZ) és Kovács István (MPP) vesz részt a bizottságban.

 

„Nekem a színháznak a gazdasági részével van problémám.

 

Meg lehet kérdezni Bocsárdi Lászlótól, és megkérem, kérdezzék meg, az elmúlt években volt-e olyan alkalom, amikor én beleszóltam abba, hogy a színháznak milyen műsorpolitikát kellene követnie? Volt-e alkalom arra, hogy Bocsárdi Lászlótól bármiféle, politikai vagy más jellegű lojalitást kértem volna az én személyem vagy valamilyen szervezet fele? Arra kértem Bocsárdi Lászlót, figyeljen oda, ne tudják belerángatni az intézményt egy politikai játszmába. Úgy éreztem, Bocsárdinak sikerült teljesíteni ezt a kérésem."

Az ügy előzménye, hogy a polgármester által kinevezett, Balázs Éva színművész, Deák Gyula, a Háromszék Táncegyüttes vezetője és Klárik Attila önkormányzati képviselő alkotta bizottság 8,92-es átlaggal osztályozta a színházigazgatót ötéves mandátumának kiértékelésekor, ami azt jelenti, automatikusan nem lehetett volna meghosszabbítani Bocsárdi menedzseri szerződését, hanem versenyvizsgát kell kiírni.

 

Különböző feltételezések jelentek meg a sajtóban

 

azzal kapcsolatban, kit szán az RMDSZ-es városvezetés a színház élére. A nagy nyilvánosságot kapott ügyben értelmiségiek, román és magyar színházi szakemberek is kiálltak Bocsárdi mellett, civil aláírásgyűjtés is indult „a színház értékeinek védelmében”.

A költségvetés optimalizálása, a jobb pénzügyi menedzsment a megoldás a helyzetre, és segíteni kell Bocsárdi Lászlót, hogy az alkotómunkával többet tudjon foglalkozni – fejtette ki a polgármester. A közfelháborodás kiváltója az a hamis premissza volt, miszerint valaki Bocsárdi helyére tör – ez nem igaz – szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy a polgármesteri hivatalnak van-e javaslata gazdasági igazgatói posztra, azt válaszolta, a gazdasági igazgatót a színház igazgatója alkalmazza, ebbe ő beleszólni nem tud. „Tény az, hogy ezen sok minden múlik” – mondta, azt hozva fel példának, hogy csupán 16 támogatói és 18 mecénás bérlet van a Tamásinál, miközben sokkal nagyobb mértékben kellene bevonni azokat, akik megengedhetik maguknak a drágább bérletet.

TÁSZ

A Tamási Áron Színház

(panoramio.com)

 

A pénzügyek menedzselése terén nagyobb segítséget kell adni

 

a Tamási Áron Színháznak, hogy pályázatokat írjon, vonjon be külső forrásokat – vonta le a következtetést Antal Árpád. „Valószínűleg én is követtem el hibákat az utóbbi napokban, eléggé erősen reagáltam a bírálatokra” – ismerte el, kiemelve: úgy került egyes sajtóorgánumok támadásainak kereszttüzébe, hogy meg sem kérdezték a véleményét.

„Talán nem kellett volna és nem kell Bocsárdi Lászlót kérdőre vonni a színház gazdasági dolgai miatt, amelyekhez valószínűleg nem ért. Én amit tehetek ebben a pillanatban, hogy jobban implikálódom oly módon, hogy a Tamási Áron Színháznak külső forrásokat szerzek annak érdekében, hogy az intézmény költségvetése ne csökkenjen” – mondta.

Igazságtalannak nevezte, hogy a nagyobb városok színházait a kulturális minisztérium, míg a kisvárosokét az önkormányzatok kell fenntartsák. „Innen jön minden probléma. A Marosvásárhelyi Állami Színháztól a minisztérium 2 százalékos önrészt követel mindössze. Ehhez képest a Tamási tényleg rendkívül erdeményes gazdasági szempontból is. Ugyanakkor önkormányzatként látjuk, milyen sok pénzről van szó, amikor a magánszemélyek által befizetett terület-, épület- és autóadó 75 százalékát odaadjuk a Tamási Áron Színháznak. A másik 25-öt pedig odaadjuk az Andrei Muresanu Színháznak” – magyarázta.

Miért jár Kolozsvárnak, Temesvárnak, Marosvásárhelynek a minisztériumi finanszírozás,

 

mi ez a különbségtevés a színházak között,

 

miközben a szentgyörgyi színház minden állami színházzal felveszi a versenyt? Ez strukturális probléma a polgármester szerint, aki kérte a kulturális minisztériumtól a társfinanszírozást.

Arra az újságírói kérdésre, hogy válság idején luxusnak számít-e a kultúrára pénzt áldozni, úgy válaszolt, hogy nehéz helyzetben van minden sepiszentgyörgyi és romániai közintézmény, és túl kell vészelni az elhúzódó válságot.

Ezért különösen fontos, hogy minden intézmény – legyen az kulturális vagy sem – gazdasági menedzserei hatékonyak legyenek. A polgármester szerint a külső források kormányzati és uniós pénzek bevonása a legfontosabb, mert egy polgármesteri hivatal felhasználható bevételeiből szinte semmire nem futja. Ha holnap az önkormányzat összes beadott pályázata nyerne, nem lenne amiből kitenni az önrészt, ez a probléma – mondta.


kapcsolódó írások
MŰVÉSZKÉNT JELES VISSZA MINDENT
Megosztás |

» Korábbi cikkek


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License