hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Darvay Nagy Adrienne

FAUSTKÉNT BÚCSÚZIK

Demeter András pályaképe

[2005. dec. 13.]

Demeter András december 18-án lép utoljára a temesvári színpadra úgy, mint a Csiky Gergely Színház igazgatója.

A harminchat esztendős színész-rendező tizenkét éven keresztül vezette a bánsági magyar teátrumot – akárcsak nála 125 évvel korábban született nagy elődje, Krecsányi Ignác (1844-1923), akinek második igazgatói korszaka (1902-1914) tartott itt ugyanennyi ideig. További közös vonásuk, hogy mindketten válságos időszakban vették át az intézmény vezetését, majd teremtettek egyfajta aranykort a bánsági színjátszás közel két évszázados történetében.

Demeter András az utolsó három fővel indított magyar színészosztályban végzett 1992-ben, a szülővárosában. A marosvásárhelyi főiskoláról a temesvári színházhoz szerződött, ahová pedig régóta nem kívánkozott diplomás fiatal színész, hiszen a bánsági szórványmagyar társulat a nyolcvankilences történelmi változást követően szakmailag és anyagilag egyaránt veszélybe került. A huszonévei elején járó ifjú azonban sorozatban vállal fel “úttörő feladatokat”. 1993-ban mindössze 24 éves, amikor - Romániában pályázat útján elsőként – kinevezik a Csiky Gergely Színház élére! Az európai színháztörténet talán

legfiatalabb állami színigazgatója

ráadásul nem elégszik meg annyival, hogy csupáncsak megmentse a végveszélybe jutott kisebbségi teátrumot, de a multikulturális, nyitott szellemiségűnek vélt, négy nemzet hagyományait ötvöző városban önálló arculatú, nemzetközi hírű színházi műhelyt akar létrehozni. “Én egy fiatal csapatot szeretnék, amely a maga útját járja, és megtanul a színház sajátos nyelvén beszélni” – nyilatkozza a kinevezése után. (Magyar Hírlap, 1993. augusztus 10.)

A mostoha-sorsú játékszínből pedig tényleg nemzetközileg elismert intézmény és társulat lesz.

demeter andras mint faust
Legutóbbi szerepe: Faust (Grabbe: Don Juan és Faust)
Demeter – többek között - stúdiót épít, bábtagozatot alapít, rendkívül sikeres vendégjátékokat szervez mindkét fővárosba, egy sereg fesztivál-meghívást és nagy szabású vállalkozásokat realizál, ősbemutatóknak biztosít otthont. Már nyugdíjba vonult tehetséges művészeket reaktivál, és számos fiatal tehetséget (színészeket, rendezőket, tervezőket stb.) indít el a pályán, illetve biztosítja önzetlenül - akár a teljes repertoár átszervezésével - egyéni sikerüket más színházaknál is. (Például a Balázs Attiláét, akinek Jászai-díja lényegében szintúgy Demeternek köszönhető, hiszen 2002-ben kivételesen a temesvári igazgató képviselte a határon túli színházakért felelős tagot a budapesti kuratóriumban).

Kitalálta és több éven keresztül működtette az ugyancsak nemzetközi hírű Csepűrágó Ünnepet, amiről megemlékezik az útikalauz is. Elsősorban szintén az ő nevéhez fűződik 2004-ben a rendkívül sikeres II. Interetnikai Színházi Fesztivál megszervezése, akárcsak egy évvel korábban, az első magyar nyelvű Hamlet-előadás 210. évfordulójának méltó megünneplése a Nyugati-pályaudvar ceglédi várótermében, amelyet a “Vendégségben Budapesten – Határon Túli Magyar Színházi Estek” sorozat keretében rendeztek meg. Demeter ebben az előadásban Claudiust is eljátszotta - nagyszerűen.

Kezdetben, színész-igazgatókra nem túlságosan jellemző módon, a tehetséges fiatal művész

alig vállalt jelentősebb színpadi szerepet

a saját színházában. Még 1996-ban, abban az Árkosi Árpád rendezte, Romániában és Magyarországon egyaránt nagy szakmai- és közönségsikert aratott, a kisvárdai fesztiválon pedig díjesővel jutalmazott Mélyben című produkcióban is - amely először bizonyította igazi, összeforrott társulat játékát Temesváron - csupán a harmonikás Aljoskát személyesítette meg.

1998-ban, a zsarnok aranyifjú Alessandro de Medici azonban már Demeter András István képességeihez méltó feladat volt a színház addigi legnagyobb szabású vállalkozásában, Musset Lorenzaccio című, legendás előadásában. Most végre megmutathatta, ahogy rövidesen a Temesvári Nemzeti Színházban, román nyelvű főszerepeiben is (pédául Maxként Sherman Bentjében), hogy tanult szakmájának szintúgy mestere. Közben tudniillik gyakorlott hivatását is tovább fejleszthette: 1999-ben a Dijonban működő, Európa-hírű kereskedelmi főiskola

színház- és kulturális menedzsment

szakát végzi el. Ugyanebben az évben a temesvári magyar igazgatót Kemény János-díjjal tünteti ki az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület. Egy évvel korábban az UNITER “szenátora” lett. (2002-ben újraválasztották.)

Demeter András 1997-ben szerződtette a Csiky Gergely Színházhoz a Lorenzaccio rendezőjét, Victor Ioan Frunza-t, és tervezőjét, Adriana Grandot, akik 2004-ig öt előadást állítottak színre itt, s ebből háromban a színész-direktor is játszott. (Alessandro és Claudius mellett, Cousse Sonkastratégiájának Disznóját alakította.) Mindezen túlmenően, mindegyik bemutató létrejötte a színház fiatal igazgatójának, és - nem egyszer - komoly áldozatvállalásának köszönhető.

A művész-házaspár botrányokkal övezett távozása pedig paradox módon ugyancsak színháztörténeti jelentőségű: tudniillik eddig nem volt még olyan színtársulat, amely, a kockázatokkal is dacolva, ennyire nyíltan és egységesen lépett volna fel az igazgatója mellett, mint tette azt Demeter András István érdekében a temesvári magyar együttes!

Színészként szintúgy több színháztörténeti esemény résztvevője: ő az egyetlen már diplomás romániai művész a másfélszáz év után felépített budapesti Nemzeti Színház nyitóelőadásában,

Az ember tragédiája

című produkcióban. A Népszabadság szigorú kritikusa külön kiemelte “a jelentékeny drámai súlyú temesvári Demeter András (Péter apostol, agg eretnek, londoni munkás) megoldott alakításait” (2002. március 18.) Ez idáig három nyelven játszott Shakespeare-szerepeket: magyarul (még főiskolásként) Rómeót, illetve a már emlegetett Claudiust, románul az Ahogy tetszik Orlandóját (2000-ben), és németül a Cymbeline király Posthumus Leonatus-át (2004-ben).

Eleddig három produkciót jegyez rendezőként

– mindegyik sikeres. A 100. előadáson túljutott A Repedt Gonghoz című, Rejtő Jenő-jelenetekből, illetve hajdani sanzonokból, slágerekből összeállított nosztalgia-kabaré “az előadás magas művészi színvonaláért és a kiemelkedő csapatmunkáért” 2001-ben, a gyergyói kisebbségi színházi kollokviumon elnyeri a fiatal kritikusok által odaítélt Függöny-díjat, de svédországi turnéján és a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak XIV. Fesztiválján szintén sikert arat.

Folytatása, a Molnár Ferenc-egyfelvonásosokból összeállított, a színház belső világáról szóló Café Molnár-ról így vélekedik Simon Judit az Erdélyi Riportban: “Molnárt lehet korszerűen és moderneskedőn játszani. Azonban a legszerencsésebb molnárosan előadni a darabjait, megtartva, néha fokozva azt a sajátos szeretetteljes iróniát, mellyel a szerző megjeleníti alakjait. Demeternek ez sikerült. Talán mert maga is színész, talán mert az életét tette fel a játékra, olyan előadást hozott létre, melyben van szeretet, irónia, tisztelet és kedves szemtelenség.” (2004. szeptember 9.)

Ugyanez a folyóirat a hasonló témájú, ezúttal Nóti Károly-jelenetekre épülő előadás elismeréseképp felterjeszti az “Aranyalma Díj - 2005”-re “Demeter András színházi rendezőt a Vakablak című produkció színpadra állításáért”.

A jelenleg repertoáron lévő darabok közül két különleges,

magyar nyelvű ősbemutatóban

látható: ő személyesíti meg, illetve énekli és táncolja el A cigánytábor című musical romantikus főhősét, Lojkó Zobárt. Az Alexander Hausvater rendezte Grabbe-adaptációban, a Don Juan & Faust-ban pedig a korlátlan tudásvágy legnagyobb férfi szimbólumát testesíti meg.

A zsúfolásig megtöltött Bukaresti Nemzeti Operában tomboló sikert, a telt házas budapesti Tháliában pedig ugyancsak jelentős diadalt aratott előadás kapcsán Andreea Dumitru ekképp ír a Teatrul Azi-ban: “Demeter András a legmodernebb eszközökkel interpretálja Faustot (az “öreg” tudós ábrázolásakor intelligens, lekicsinylő, ironikus - hogy csak néhány jellemzőjére utaljunk, donjuan-i karakterének érzékeltetése pedig áthatóan vonzó, mágikus erejű).”

Vasárnap este Demeter András Faust szerepében búcsúzik a temesvári direktorságtól – de nem a színpadtól. Remélhetőleg új munkaköre sem akadályozhatja majd a játékban.


Megosztás |

» Korábbi cikkek


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License