hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Gergely Zsuzsa

A HATALOM HIÁBAVALÓSÁGA

Übü király Kolozsváron és Párizsban

[2012. Nov. 26.]

Alain Timar rendező olvasatában a  Albert Csilla és Váta Lóránd színművész mesélt a próbafolyamatról a Kolozsvári Rádió Rejtett világok című műsorában.

A kolozsvári társulat pár napja tért haza franciaországi turnéjáról, ahol Alfred Jarry klasszikussá vált abszurd darabját mutatták be nagy sikerrel.

Az Übü királyból teljes mértékben hiányzik a pszichologizálás, inkább az akasztófahumorra és a tudatos sokkhatásra törekszik. Itt nincs tragikus hős, csak jellemtelen kis patkányok vannak. Szahart és zöld kandellábert kiabálnak, iszkolnak minden felelősség elől, és még csak meg sem bűnhődnek, ahogyan azt egy tisztességes tragédiában szokás.

Übü király - Kolozsvár, 2011
Bogdán Zsolt és Kató Emőke

- Ha nem konkrét diktátorokról, hús-vér hatalmasokról beszél Alain Timar Übü királya, akkor vajon milyen hatalom képét rajzolja meg?

Váta Lóránd: A hatalom van, és egyszercsak nincs. Ez kötődik a papírhoz, az anyaghoz, amiből fel lehet építeni kosztümöket, barlangot, harci mezt, és a következő pillanatba össze lehet győrni, szétszakad, és már nincs.

Érdekes, hogy ösztöneinkben ott volt az elmúlt 50 év: több olyan helyzet volt, amikor a próbák során remineszcenciákat ébresztett bennünk a színpadi helyzet, de kezdeményezéseinkre a rendező mondta, hogy nem, ő valami mást gondol a hatalomról. Amikor Übü király lesz, javasoltam, hogy ütemesen tapsoljunk, ahogy pionírkorunkban megszoktuk, de a rendezőnek nem tetszett. Aztán monduk, hogy hurrázzunk, ez végül benne maradt, pedig ezt sem akarta, de meggyőztük, született egy közös nevező. valószínű, hogy a hatalom kapcsán nekünk durvább ötletek jutnak eszünkbe. Ő a hatalom hiábavalóságát akarta elmondani. Valószínűleg ezért választotta a papírt is.

Übü király - Kolozsvár, 2011
Keresztes Sándor és Albert Csilla

- A nagybetűs hatalom fogalma sajátos módon tapintható ki Alain Timar előadásában. Übü figurája azonban a mindenkori emberi hülyeségnek, kicsinyességnek is groteszk szobrot állít. Mi minden mást, hány gyarlóságot figuráz ki a darab?

Albert Csilla: Sok rétege van ennek a darabnak: a nyelvezete, az erőhöz, a hatalomhoz való viszony, a férj és feleség állandó harca... Az a kegyetlen játék, ami képes maga alá sodorni nem csak két embert, hanem egy egész közösséget, majd az egész világot.

- Mi ennek a játéknak a tétje?

Albert Csilla: Mindenki azt válaszolná, hogy a hatalom, a pénz. Szerintem az emberi hiúság a legnagyobb butaság a világon, ez képes olyan "játékokba" sodorni, ami feldarálja azt is, aki elkezdi, aztán olyan ártatlan embereket is, akik ezt elkerülhetnék, akik legkevésbé a hiúság rabjai.

A műsor további részében a színészek a fúvós hangszerek megszólaltatásáról, a próbafolyamat mélypontjairól és a csapattá formálódás fázisairól mesélnek.

Übü király - Kolozsvár, 2011
Skovrán Tünde és Váta Loránd

Übü király - Kolozsvár, 2011
Györgyjakab Enikő és Bogdán Zsolt

- A szemünk láttára hozzátok létre a figurákat, de az alap, ami nem változik, egy pizsamaszerű jelmez, ami behozza a dolgok prózai részét is, de eljátszadoztok azzal, hogy szexuális töltetet is adjatok a figuráknak: hatalmas mellek, nagy tomporok, a férfiak nemi szerve duzzad papírokból. Az egész mégis annyira aszexuális. Izgalmas játék rájátszani bizonyos jelekre, és ezáltal megszűntetni egyik eredeti funkcióját. Beszéltetek erről [a próbákon]?

Váta Lóránd: Erről nem filozofáltunk. Szerintem ez Alain Timar másik izgalmas találmánya, hogy csak annyit mondott, hogy vegyük fel ezeket a testre feszülő mezeket. Felvettük, röhögtünk, élveztük, de ugyanakkor meztelenek maradtunk: elkezdődött egy olyan fajta erotika a hat nő és a hat férfi között, ami vicces volt, amiről nem beszéltünk, amit éreztünk folyamatosan. Amikor az első jeleneten elkezdtünk dolgozni, nagyon sokféle szituációban megcsináltuk, de mindig szeretkezési pozíciók jöttek ki. Ezen sokat röhögtünk, és Alain Timar azt mondta, őt izgatja, hogy ez így kezd alakulni. Valószínű, valami tudatalatti dolog, ami az előadás során többször felvillan.

Übü király - Kolozsvár, 2011
Farkas Loránd és Varga Csilla

A teljes beszélgetés meghallgatható a Kolozsvári Rádió honlapján.

(C)Fotók: Biró István/huntheater.ro

 


Megosztás |

» Korábbi cikkek


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License