hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Hegyi Réka

VÁROD MÁR?

Beszélgetés Darvay Nagy Adrienn-nel

[2004. Jun. 9.]

Verseny és seregszemle, végzősöknek bemutatkozási lehetőség, jubileumi évad és rendhagyó osztálytalálkozó, szakmai klub és gyermekszíndarab-börze. Az idei Kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak XVI. Fesztiválja rendkívül színes programmal várja a szakmabelieket és az érdeklődőket június 17. és 26. között.

A Kisvárdai Színházi Fesztivál 1989 óta a határon túli magyar színházak legrangosabb találkozója. A szervezők és a program összeállítói minden évben igyekeznek az előzőnél színvonalasabb és érdekesebb műsorral meglepni a résztvevőket. A 2004. június 17. és 26. között zajló fesztivál előkészületeiről Darvay Nagy Adrienne színházkutatót kérdeztük, aki Szűcs Katalin Ágnes színikritikussal együtt a Fesztivál művészeti tanácsadói.

Idén milyen meghatározó szempontokat tartottatok szem előtt válogatáskor?


A szarvassá változott fiú (Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Szíház) (c) Peti Péter
Tavalyig minden színház alanyi jogon egy, általunk legjobbnak tartott előadásával vett részt a versenyprogramban, és esetleg részt vett az off-programban is, ha beválogattuk. Ez azért nem volt jó, mert voltak olyan színházak, ahol nem volt versenyképes előadás, és voltak olyan társulatok, ahol több is lett volna, de éppen az általunk felállított szabályok miatt csak egy előadással vehettek részt.

Most változott a helyzet: alanyi jogon minden színház ott lehet a kisvárdai fesztiválon, de a versenyprogramban csak az általunk válogatott előadások szerepelnek. Van olyan színház, amelynek több produkciója van versenyben, és az idén fennállásának 30. évét ünneplő Újvidéki Színház nagyon színvonalas jubileumi évadát teljes egészében szerrettük volna meghívni, de végül két előadással szerepelnek a versenyben, eggyel pedig (Chicago) az OFF-programban.

Újításnak számít, hogy a színművészeti főiskolák nem vesznek részt a versenyben. Az eddigi évek tapasztalata azt mutatja, hogy a Kisvárdai Fesztivál fontos megmutatkozási lehetőség számukra, sok végzőst ott szerződtettek, sőt, két évvel ezelőtt az is előfordult, hogy négy kolozsvári fiatal Kassára szerződött.

Mikor a jövőjükről van szó, nem az a válogatási szempont, hogy az előadás legyen jó, és a rendező kerüljön versenyhelyzetbe, hanem az, hogy minél többen megmutassák képességeiket, éppen ezért 2-2 előadást válogattunk be Marosvásárhelyről és Kolozsvárról is. A Délvidéki Főiskolán idén nincs végzős évfolyam, onnan a III. éveseket hívtuk meg egy jó előadással.


Van olyan színház, melynek egyetlen előadása sem szerepel a megmérettetésen?

Nem, érdekes módon idén egyetlen színház sincs olyan helyzetben, hogy legalább egy előadással ne tudjon helytállni a versenyben. Egyetlen problémánk van: a Temesvári Csiky Gergely Színház esetében Szűcs Katalint és Nyakó Bélát kértem meg, hogy döntsenek, mivel dolgoztam a Csiky Gergely Színházban, így nem tartottam volna tisztességesnek, ha a választásba beleszólok.

Szűcs Katalin úgy döntött, hogy Vişniec A kommunizmus története elmebetegeknek című előadást válogatja be a versenybe, de sajnos ez az előadás olyan teret igényel, amilyen egész Kisvárdán nem található. Ez azért baj, mert a tavalyi temesvári Hamlet előadást is hasonló okok miatt nem tudták elhozni a fesztiválra, pedig annak a díszlete szinte szobaszínházinak mondható a Kommunizmuséhoz képest.

Ugyanakkor az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) válogatója, Csengeri Adreienne operaénekesnő Budapesten, a Nyugati pályaudvar Ceglédi várótermében látta a Hamletet, a Vendégségben Budapesten rendezvénysorozat keretében. Az összes határon túli előadás közül a legjobbnak tartotta, és szerette volna elvinni a POSZT-ra de a már említett okok miatt ott sem kerülhet sor a bemutatására.

Persze egyetlen színháznak sem kötelező vendégjátékokon és fesztiválokon részt venni, de elég rossz, hogy a temesváriak már két egymás utáni évben több fesztivál-fellépéstől estek el csak azért, mert az előadások díszletét nem tudták utaztatni és megfelelő helyszínen felépíteni.

Via Italia 2
Via Italia (Újvidéki Színház) (c) Egyed Péter, KonTextus.hu

Mesélj a helyszínekről...

Öt térben lesznek előadások: a Várszínpadon, a Művészetek Házában - a nagyszínpadon és a kamarateremben, valamint a Korona Teátrumban, amit én sem ismerek még, mert egy újabban kialakított stúdió, ötödik a Zsinagóga. De lesznek alternatív játszóhelyek is, például az utcák.


Előreláthatólag milyen lesz a magyarországi és a határon túli szakmai részvétel?

Elég késői ez az időpont, de mindig a POSZT-hoz kell igazítsuk. Ilyenkor már vagy nyaralnak a magyarországi színészek, vagy újabb nyári produkciókra készülnek, tehát dolgoznak. A tavalyi hozzáállásból és az idei érdeklődésből úgy tűnik, hogy a magyarországi színházi szakma szeretne jelen lenni.

Annál is inkább, mert tavaly például messzemenően jobbnak tartották a Kisvárdai Fesztivált, mint a POSZT-ot. Ez nem a mi érdemünk, hanem a színházaké, mert a tavalyi évadban sok sikeres előadás jött létre. Az idei évad kicsit komorabb, de ez nem jelenti azt, hogy művészileg nincsenek olyan előadások az idei fesztiválon, melyek nagyra értékelhetők.


Ki lesz a zsűriben?

Idén öttagú zsűri van: Molnár György filmrendező, Bán János színművész, Csomós Mari színművésznő, Dobák Lívia dramaturg és Stuber Andrea színikritikus. Remélhetőleg nem jön közbe semmi és mindannyian tudják vállalni a fesztiválon való részvételt.

Via Italia 1
Via Italia (Újvidéki Színház) (c) Egyed Péter, KonTextus.hu

Lesznek szakmai kiértékelők?

Kiértékelők évek óta nincsenek, csak beszélgetések a Szakmai klubban. Ezekre idén is sor kerül a megszokott időben, naponta 11 órakor. Reményeink szerint a kisvárdai közönség is nagyobb létszámban részt vesz majd ezeken, hiszen érdekes lehet, amit ők gondolnak.

A szakmai program keretében idén is sor kerül Szigeti Gábor színész-workshopjára, ezúttal Hogyan játsszunk a commedia dell’arte stílusában? címe. Ugyancsak a szakmai program keretében lesz Dr. Csiszér Lajos budapesti ügyvéd (aki valamikor színész volt) előadása a szerzői jogokról.

A Kisvárdai Fesztivál idén 15 éves, és a közönségnek az a része, aki minden évben részt vett a találkozón, figyelemmel kísérhette a Marosvásárhelyi Színművészeti Főiskola első nagy létszámú osztályának fejlődését. Ők éppen 10 évvel ezelőtt diplomáztak, de azelőtt is minden évben részt vettek a fesztiválon, azóta pedig többen díjakat nyertek. Tulajdonképpen az összmagyar színművészet élvonalába tartoznak.

A program érdekessége, hogy 25-én este ez az évfolyam Kovács Levente osztályvezető irányításával Kisvárdán tartja meg a 10 éves találkozóját. Vizsgaelőadásaikból részleteket játszunk majd be, videóról, de lesz más meglepetés is...

Ugyancsak a szakmai klub keretében lesz egy gyermekszíndarab-börze. A Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetsége (ASSITEJ) Magyar Központja, a Kaposvári Csiky Gergely Színház és a Marosvásárhelyi Ariel Színház által meghirdetett gyerekdarabpályázat egyik kezdeményezője, Nánay István színházkritikus ismerteti majd az érdekesebb műveket.

A fentieken kívül lesznek majd más tematikus beszélgetések és kevésbé hagyományos lap- illetve könyvbemutatók. Kiemelném az Ács Alajos-emlékműsort is, mert ugyan én írtam a Címszerepben: Ács Alajos című könyvet, s emiatt nem illene külön ajánlani, de a 24-i könyvbemutató csak apropója annak, hogy kollégái, barátai, rajongói arra a nagyszerű színművészre emlékezhessenek, aki a kisvárdai
közönségnek is az egyik kedvence volt. A Kisvárdai Lapok nevet viselő fesztiválújság is megjelenik majd minden nap, Lajos Sándor, a Zsöllye főszerkesztője irányításával.


A Határon Túli Magyar Színházak XVI. Fesztiválja
RROGRAM

június 17., csütörtök
19 óra, Művészetek Háza: Megnyitóünnepség
Ezt követően: Juhász Ferenc: Szarvassá változott fiú – Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház (versenyprogram).
21.30 óra, Várszínház: A.P. Csehov: Sirály – Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház (versenyprogram).

június 18., péntek
17 óra, Művészetek Háza: A.Miller: Pillantás a hídról – Kassai Thália Színház (versenyprogram).
21 óra, Várszínház: Kander-Ebb-Fosse: Chicago – Újvidéki Magyar Színház (versenyen kívül).

június 19., szombat
16.30 óra, Művészetek Háza: Masteroff-Cander-Ebb: Cabaret (stúdióelőadás) – Szabadkai Népszínház Magyar Társulat (versenyprogram).
19.30 óra, Korona Teátrum: A malom (stúdióelőadás) – Gyergyószentmiklósi Stúdió Színház (versenyprogram).
21 óra, Várszínház: Vadászat – a Hobo Blues Band és a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház közös produkciója.

június 20., vasárnap
17 óra, Művészetek Háza: Csehov-Szeredás: A pojáca – Újvidéki Színház (versenyprogram).
21 óra, Várszínház: Fagyöngyszüret (stúdióelőadás) – a Marosvásárhelyi Ariel Színház és a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház közös produkciója (versenyprogram).
23.30 óra, Művészetek Háza: Pilinszky: Gyerekek és katonák (stúdióelőadás) – Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház (versenyprogram).

június 21., hétfő
17 óra, Művészetek Háza: Gogol: Ház-tűz-néző – Komáromi Jókai Színház (versenyprogram).
19.30 óra, Korona Teátrum: Sartre: Zárt tárgyalás (stúdióelőadás) – Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata (versenyprogram).
21 óra, Várszínház: Füst Milán: Boldogtalanok (stúdióelőadás) – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata (versenyprogram).
23.30 óra, Kamara: Harold Pinter: Étellift (stúdióelőadás) – Szabadkai Népszínház Magyar Társulata (versenyen kívül).

június 22., kedd
17 óra, Művészetek Háza: Via Italia – Újvidéki Színház (versenyprogram)
19 óra, Korona Terem: Conor McPherson: A gát (stúdióelőadás) – Csíkszeredai Csíki Játékszín (versenyprogram).
21 óra, Várszínház: Fábry Sándor műsora
22 óra, Zsinagóga: Szophoklész: Antigoné (stúdióelőadás) – Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház (versenyprogram)
24 óra, Művészetek Háza előtti tér: Curva pericolosa – Tankó Erika előadása (Marosvásárhely)

június 23., szerda
18 óra, Művészetek Háza: Moliére: Nők iskolája (stúdióelőadás) – Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház (versenyprogram)
21 óra, Várszínház: Shakespeare: Falstaff – Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata (versenyprogram).
24 óra, Korona Teátrum: Schmitt: Rejtélyes viszonyok (stúdióelőadás) – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat (versenyen kívül).

június 24., csütörtök
18 óra, Művészetek Háza: Ionesco: Jacques vagy a behódolás (stúdióelőadás) – Kolozsvári Állami Magyar Színház (versenyprogram).
21 óra, Várszínház: Vajda Katalin: Anconai szerelmesek – Csíkszeredai Csíki Játékszín (versenyen kívül)
24 óra, Kamara: Beckett: Játék (stúdióelőadás) – Kolozsvári Állami Magyar Színház (versenyen kívül).

június 25., péntek
14 óra, Művészetek Háza parkja: Az anconai özvegy – Kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem Színházművészeti Tanszék (versenyen kívül)
16.30 óra, Korona Teátrum: Line Knutzon: Közeleg az idő (stúdióelőadás) – Újvidéki Művészeti Akadémia III. éves hallgatóinak kollokviuma (versenyen kívül)
18 óra, Műészetek Háza: 10 éves osztrálytalálkozó – a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem 10 éve végzett színészeinek gálaműsorral egybekötött találkozója
21 óra, Várszínház: Federico Garcia Lorca: Vérnász – Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem Szentgyörgyi István Tagozata (versenyen kívül)
23.30 óra, Várkert: Shakespeare: A windsori víg nők – Újvidéki Tanyaszínház.

június 26., szombat
13 óra, Művészetek Háza: Szomorújáték (Heinrich von Kleist: Pentheszileia) – Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem (versenyen kívül)
16 óra, Korona Teátrum: Pirandello: Ma este improvizálunk! – Kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Színházi Tanszék (versenyen kívül)
20 óra, Várszínház: Záróünnepség és díjkiosztás
Ezt követően: Kováts Kriszta: Névjegy

A fotókat Peti Péter és Egyed Péter készítették


Megosztás |

» Korábbi cikkek


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License