hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Hegyi Réka

VÁNYA BÁCSI HÁROM UNITER-DÍJA

A direktor a fellegekben jár

[2008. Apr. 15.]

Andrei Şerban és Tompa Gábor levéllel készült arra az esetre, ha díjazzák az előadást.

Kis összefoglaló: az előző években több szenvedélyes vitát váltott ki szakmai körökben a Román Színházi Szövetség (UNITER) által megbízott zsűri összetétele, a díjazásra jelölt előadások színvonala, esélyesek visszalépése a versenyből stb.

No de: hol van már a tavalyi hó? Idén a legrangosabb hazai színházi elismerésnek számító UNITER-díjak átadását szinte semmilyen botrány nem előzte meg. Az előzsűri ugyan elkövetett egy kisebb bakit, amikor Anca Hanut, a Kolozsvári Nemzeti Színház az előző évadban bemutatott Lear király című előadásában nyújtott Bolond-alakításáért jelölte. A nevezést pár nap elteltével szép csendben megváltoztatták, így lett esélyes Florentina Ţilea, a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház Sirály című előadásának Polina Andrejevnája.

Ványa bácsi - Kolozsvár, 2007
Jelenet a #i#Ványa bácsi#/i#ból (c) fotó: Biró István

A tegnap esti díjkiosztó gálán, amit a közszolgálati televízió egyenes adásban közvetített a világhálón is, kisebb meglepetések mégis akadtak. Az első, és talán legjelentéktelenebb: az előző évi eseményekkel ellentétben egy perccel sem lépték túl a megengedett adásidőt. A mecénások nem éltek vissza azzal, hogy a fővárosi Nemzeti Színház színpadán szerepelhetnek, a laudációra felkért kollégák többnyire lényegretörőn és frappánsan méltatták pályatársaikat, a díjazottak nem potyogtattak krokodilkönnyeket. Meglepő, ugye.

Ványa bácsi - Kolozsvár, 2007
Bíró József, Hatházi András és Kézdi Imola (c) fotó: Biró István
Bosszantó, de egyáltalán nem újdonság, hogy a végleges zsűri összetételét az UNITER honlapján nem hozták nyilvánosságra. Azok számára, akik lekésték az első perceket, komoly ügyességi feladatot jelentett kideríteni, hogy kik azok, akiknek az ízlését tükrözi majd a díjazottak névsora. A 2007. évi produkciók UNITER-ítészei: Cristina Modreanu kritikus, Dragoş Buhagiar díszlettervező, Sanda Manu rendező, Rodica Negrea színésznő és Victor Scoradeţ kritikus. Ők azok, akik három fontos díjat ítéltek oda a Kolozsvári Állami Magyar Színház alkotóinak: Hatházi Andrásnak a legjobb férfi főszerepért (Ványa bácsi), Andrei Şerbannak a legjobb rendezésért (Ványa bácsi) és a Kolozsvári Állami Magyar Színháznak a legjobb előadásért (Ványa bácsi) járó díjat.

Hatházi nem akart senkit megsérteni azzal, hogy esetleg kifelejti azok sorából, akiknek köszönettel tartozik. Nála rövidebben csak Ada Milea köszönte meg a díját (legjobb színházi zene).

Az Amerikában élő Andrei Şerban üzenetet írt arra az esetre, hogy díjazzák kolozsvári rendezését. Ebben elhatárolta magát a sajtóban felkapott hírtől, miszerint levélben kért volna bocsánatot a szervezőktől, amiért nem lehet jelen a gálán. Állítása szerint csupán telefonon közölte, hogy nem tud Bukarestbe utazni, egyúttal jelezte, hogy idén csak azért nem vonta vissza nevét a díjazásra jelöltek listájáról (tavaly megtette), mert barátai figyelmeztették: nem lenne semmi varázsa másodszor. Kesernyés hangvételű levelében nehezményezte többek között, hogy nem jelöltek UNITER-díjra több színészt a Ványa bácsi szereposztásából.

Ványa bácsi - Kolozsvár, 2007
Hatházi András és Bogdán Zsolt (c) fotó: Biró István

A legjobb előadásnak járó díjat Visky András vette át, aki Tompa Gábor igazgató számokba fojtott levelét olvasta fel. A direktor részletesen ecsetelte, milyen magasságban, hány fokban repül át éppen az óceánon, más szóval: bevallotta, hogy a fellegekben jár. A színház sikerei láttán azt is gyaníthatjuk: Tompa repül a boldogságtól. (Az UNITER-díjak átadását megelőző napon, április 13-án az Európai Színházi Unió egyhangú szavazással teljes jogú tagjává választotta a Kolozsvári Állami Magyar Színházat.)

Ványa bácsi - Kolozsvár, 2007
Györgyjakab Enikő és Bogdán Zsolt (c) fotó: Biró István

További díjazottak a 2007. év produkcióit értékelő UNITER-gálán:
Cristina Casian (a legjobb pályakezdő)
Dana Dogaru (a legjobb női mellékszereplő)
Ovidiu Ghiniţă (a legjobb férfi mellékszereplő)
Ofelia Popii (a legjobb női főszereplő)
Helmut Stürmer (a legjobb díszlet)

Ványa bácsi - Kolozsvár, 2007
Kézdi Imola és Hatházi András (c) fotó: Biró István

Ványa bácsi - Kolozsvár, 2007
Hatházi András és Pethő Anikó (c) fotó: Biró István


Megosztás |

» Korábbi cikkek


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License