hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* szerk.

EURÓPAI ÍZEK

Nemzetközi Színházi Fesztivál Kolozsváron

[2007. Nov. 19.]

Interferenciák - Nemzetközi Színházi Fesztivál

Fennállásának 215. évfordulója alkalmából a Kolozsvári Állami Magyar Színház november 30. és december 10. között megrendezi az INTERFERENCIÁK Nemzetközi Színházi Fesztivált.

A tizenegy napos rendezvény keretében hét ország kilenc társulatának kiemelkedő produkciója lesz először látható Kolozsváron.

„Színházunk e fesztivállal nem csupán ünnepelni és emlékezni szeretne, hanem a jövőbe tekintve lehetőséget biztosítani a kolozsvári közönségnek, hogy megismerkedjék az európai színházi kultúra néhány kimagasló produkciójával, ízelítőt kapjon abból a kulturális sokszínűségből, amely a mai Európa színházi életét jellemzi” – nyilatkozta Tompa Gábor, a fesztivál művészeti igazgatója.

Az itt látható előadások változatos színházi találkozásokat ígérnek, hiszen a klasszikus drámairodalom műveitől az abszurd drámáig, a kortárs szövegek színrevitelétől a táncszínházi előadásig minden színházi forma és kifejezésmód látható lesz majd.

Ivanov (interferenciák 2007)
#i#Ivanov#/i# (fotó: Schiller Kata)

A budapesti Katona József Színház az Ivanov című előadással vesz részt a fesztiválon. Az Ascher Tamás rendezte előadás vendégszerepelt már Rómában, Nancyben, Ljubljanában, Dublinban és Bukarestben.

Lengyelország egyik legnagyobb hagyományú színháza, a krakkói Stary Teatr először látogat Romániába: Moliére Tartuffe című előadását Mikolaj Grabowski vitte színre. A németországi kleines theater – KAMMERSPIELE Landshut társulata Beckett: Ó, azok a szép napok! című előadásával lesz jelen a fesztiválon, melynek különlegessége, hogy a főszerepet a kolozsvári közönség által jól ismert Stief Magda játssza.

Ó, azok a szép napok (Interferenciák)
#i#Ó, azok a szép napok#/i# (fotó: Cristine Vincon)

A madridi Teatro de La Abadía Emlékezni fogok mindnyájatokra az emlékezetből felidézett képeket, érzéseket alakítja színházi formává. Ana Vallés rendező saját szövegeiből és a XX. század kiemelkedő művészeinek képi és zenei világából inspirálódva hozza létre az előadás sajátos színházi nyelvét.

A Temesvári Állami Német Színház Brecht Koldusoperájával vesz részt a fesztiválon. Az előadást Kurt Weill teljes partitúrájának kíséretében az eredeti nyelven láthatja a közönség Victor Ioan Frunză rendezésében, aki szintén ismerős lehet a kolozsvári közönségnek, hiszen 1995-ben Kolozsváron Shakespeare: Vízkereszt című előadását rendezte.

Yolande Snaith (Interferenciák 2007)
Yolande Snaith (fotó: Mamel Roten)
A fesztivál egyik különlegességének ígérkezik a San Diego-i Yolande Snaith és az ImaGomoves produkciója, a Tiltott szerelmek kertje című táncszínházi előadás. Yolande Snaith 1984 óta dolgozik táncosként, koreográfusként, 1997-ben ő volt Stanley Kubrick utolsó filmjének, a Tágra zárt szemek-nek a koreográfusa.

Milyen szerepet tölt be életünkben a konyha? Erre a látszólag banális kérdésre keresi a választ a toulouse-i székhelyű Théâtre Tattoo A konyha című előadása. A produkció Európa legrangosabb fesztiváljai után (pl. a párizsi Őszi Fesztivál, az Edinborough-i és caracasi Nemzetközi Színházi Fesztiválok) Kolozsváron is látható lesz.

A fesztivál programjában Andrei Şerban két Csehov-rendezése is szerepel: a szebeni Radu Stanca Színháznál színre vitt Sirály és a Kolozsvári Állami Magyar Színháznál rendezett Ványa bácsi.

Ezen az produkción kívül a Kolozsvári Állami Magyar Színház további három saját előadását játssza majd a fesztiválon: november 30-án kerül sor egy Csehov-darab, a Három nővér bemutatójára Tompa Gábor rendezésében. Ugyanő vitte színpadra Visky András: Hosszú péntek című drámáját, amely jelenleg Torinóban az Európai Színházi Unió Fesztiválján vesz részt. Továbbá látható lesz Puccini operája, a nemrég bemutatott Gianni Schicchi is Silviu Purcărete rendezésében.

Tratuffe (Interferenciák 2007)
#i#Tartuffe#/i# (fotó: Tomasz Zurek)

A színházi előadások mellett további rendezvényekre is sor kerül. A fesztivál egyik fénypontja az Örökös Tag-avatás lesz: a kolozsvári magyar színház ezzel a gesztussal méltatja a színház életében jelentős szerepet betöltő művészek munkásságát.

A 215 éves intézmény múltjából adnak ízelítőt a fesztivál ideje alatt az előtérben kiállított tárgyak, míg az emeleti előcsarnokban Both András díszlettervező munkái lesznek láthatók. A délelőtti beszélgetéseken a közönségnek alkalma nyílik találkozni a vendégelőadások alkotóival. Ezen kívül sor kerül a Tompa Gábor színházi munkásságát bemutató Tompa Gábor színházi világa című album illetve Georges Banu: A felügyelt színpad című könyvének magyar nyelvű bemutatójára is – mindkét kiadvány a Koinónia kiadó gondozásában jelent meg.

Kövesse figyelemmel eseménybeszámolóinkat a Hamlet.ro színházi portál fesztivál-oldalán!


Megosztás |

» Korábbi cikkek


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License