hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Dobre Júlia

SZENVEDÉLYEK PANDORA-DOBOZA

A Lear király sepsiszentgyörgyi bemutatója

[2006. Dec. 8.]

Nincs tanulság. Mese helyett mély, megrázó, reménytelen emberi történet tanúi vagyunk.

Shakespeare Lear királyát, akárcsak a Cymbelinet vagy a Téli regét, körülményes színre vinni. A rendező nagyon könnyen beleeshet a mese csapdájába, mivel a darab cselekménye a mai ember számára meseszerű.

A Bocsárdi László által rendezett Lear király mindezen felülkerekedik és kezdettől fogva elemi erővel zúdul ránk, mellőzve bármilyen „mesélgetést”. A már gyermekkorunkból ismert téma, "amelyiketek-a-legjobban-szeret- -annak-adom-a-birodalmam", itt egy stabil rendszer, sőt egy egész világ összeomlását vezeti be. Lear infantilis viselkedése káoszt von maga után, számtalan áldozattal, köztük ő maga is. Elgondolkodtató, hogy milyen következményekkel járhat, bárhol vagy bármikor, ha felnyitjuk az emberi szenvedélyek Pandora-dobozát. A sepsiszentgyörgyi előadás ezt nemcsak bemutatja, hanem már indulásból kibontja azokat a belső motivációkat, amelyek Leart érthetetlen cselekedetéhez elvezetik. Lear vak szenvedélye, fékeveszett indulatossága elindítja a lavinát és az végigdübörög az előadáson, sorra maga alá temetve bűnöst, bűntelent.

Lear király - TÁSZ, 2006
Alban herceg (Mátray László), Goneril (D. Albu Annamária), Cornwall herceg (Diószegi Attila) és Regan (Gajzágó Zsuzsa) az ülő körbeveszi Lear királyt (Nemes Levente) (fotó: Barabás Zsolt)

Az előadás arra is élesen fókuszál, hogy a Földön mindenkinek van „árnyéka”, nem létezik tisztán jó és tisztán rossz, kiderül, hogy egyszerre vagyunk „merénylők” és „áldozatok”. A felismerés és megtisztulás útját mégis végig kell járni; csakhogy Learre ennek az útnak a végén nem a megváltás vár, csupán a megváltás reménye. Edmund utolsó szavai sem a rossz jóra fordulását jelzik, viszont fényt derítenek sötét pályafutása kevésbé elítélendő indítóokaira. Apjának, Gloucesternek a szeme világát kell elveszítenie ahhoz, hogy végre tisztán lásson. Ugyanakkor, sorsa aláhúzza a főhős sorsának tragikus szükségszerűségét.

Mese helyett mély, megrázó, reménytelen emberi történetnek vagyunk tanui a sepsiszentgyörgyiek Lear király előadásában. A "tanulságot" a Bolond szó szerint és jelképesen szögezi le, időtlen időkre és nemzedékek okulására.

Lear király - TÁSZ, 2006
A Bolond (B. Fülöp Erzsébet), Lear (Nemes Levente) és Kent grófja (Szabó Tibor) - a #i#Lear király#/i# létrehozására a sepsiszentgyörgyi társulat és a budapesti Nemzeti Színház közös próbafolyamattal készült. A pesti bemutatóra néhány napja került sor.

Lear király - TÁSZ, 2006
Jelenet az előadásból (fotó: Barabás Zsolt)

Lear király - TÁSZ, 2006
Jelenet az előadásból, előtérben a Bolond (B. Fülöp Erzsébet) és Kent (Szabó Tibor) Próba (fotó: Barabás Zsolt)

Lear király - TÁSZ, 2006
Edgár (Váta Lóránd), Lear (Nemes Levente) és a Bolond (B. Fülöp Erzsébet) (fotó: Barabás Zsolt)

Lear király - TÁSZ, 2006
Edgar (Váta Loránd), Gloucester grófja (Kőmíves Mihály) és Lear (Nemes Levente) (fotó: Barabás Zsolt)

Lear király - Sepsiszentgyörgy, 2006
Regan (Gajzágó Zsuzsa) és Oswald (Nagy Alfréd) (fotó: Barabás Zsolt)

Lear király - TÁSZ, 2006
A sövény előtt Lear (Nemes Levente) és Cordelia (Kicsid Gizella) (fotó: Barabás Zsolt)

Lear király - TÁSZ, 2006
Edgár (Váta Lóránd), Edmund (Pálffy Tibor) és Alban herceg (Mátray László) (fotó: Barabás Zsolt)


kapcsolódó írások
Az előadás színlapja
Megosztás |

» Korábbi cikkek


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License