hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* szerk.

INTERFERENCIÁK 2012

Fókuszban a színház és zene kapcsolata

[2012. Nov. 23.]

Interferenciák 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál

A fesztivál tegnapi sajtótájékoztatóján a szervezők elárulták: az Európai Színházi Unió alkotóinak szeretnének találkozási lehetőséget teremteni.

Az INTERFERENCIÁK 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál a színház és zene régóta létező kapcsolatát tárja fel, összhangban a kortárs színházra jellemző egyik tendenciával: a színház és zene szerepének újraértelmezésével – mondta el Tompa Gábor, a fesztivál igazgatója a rendezvény sajtótájékoztatóján. Az öt nap múlva kezdődő fesztiválon tizennégy meghívott társulat előadásait láthatja a közönség, a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásai mellett. Tompa Gábor közölte, a fesztivál egyik célja az Európai Színházi Unió (UTE) platformjává válni, ennek értelmében a műsorban hét olyan előadás is szerepel, amelynek alkotói az UTE tagjai.

Interferenciák 2012 - promo
Az Interferenciák rendhagyó népszerűsítése Kolozsváron: Interferences in the urban - Part 1, in search of True Badour (forrás: facebook.com)

A fesztiváligazgató köszönetet mondott a rendezvény kiemelt támogatóinak: a Művelődési és Örökségvédelmi Minisztériumnak, mint a fesztivál fő finanszírozójának, Kolozsvár Polgármesteri Hivatalának és Helyi Tanácsának, a MOL Romániának, az Energobitnek, a kolozsvári Francia Kulturális Intézetnek és az Európai Színházi Uniónak. A rendezvény partnere idén a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), a TIFF-házban kapott helyet a fesztivál számos eseménye – a beszélgetések a előadások alkotóival, az előadásvetítések, workshopok, könyvbemutatók, koncertek, sőt, egy színházi előadás is.

Interferenciák 2012 - promo
Merre találom a fesztivált?

A sajtótájékoztatón részt vett Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, aki ismertette a polgármesteri hivatal idéntől érvénybe lépett stratégiáját a kiemelt fontosságú kulturális események támogatására – ezek közé tartozik az INTERFERENCIÁK fesztivál is. A stratégia egyik előnye, hogy szervezési és anyagi szempontból is előrelátható támogatási keretet nyújt olyan kulturális rendezvények számára, amelyek növelik a város nemzetközi hírnevét, világszerte ismertté teszik az erdélyi kultúrát.

Csog Éva, a MOL Románia sajtófelelőse kiemelte: a vállalat szponzorbüdzséjének húsz százalékát kulturális rendezvények támogatására fordítja, több színházi fesztivál megszervezéséhez is hozzájárulva – ezek sorában az INTERFERENCIÁK fesztivált minőségi, értéket teremtő és közvetítő rendezvényként említette. Vernes András, az Energolux igazgatója az Energobit cégcsoport képviseletében volt jelen a sajtótájékoztatón, megemlítve: nem csak anyagiakkal, hanem fény- és hangtechnikai felszerelésekkel is támogatják a fesztivált és a színházat, így „interferálva” az előadásokkal. Christophe Pomez, a kolozsvári Francia Kulturális Intézet igazgatója örömét fejezte ki, hogy a fesztivál idén is támogatja a frankofóniát, amit többek között a négy nyelvű (magyar, román, angol, francia) katalógus is bizonyít.

Interferenciák 2012 - promo
A pereces arra van, hölgyem.

Visky András, a fesztivál művészeti tanácsadója ismertette a járulékos rendezvényeket, kiemelve George Banu A beszédtől az énekig című könyvének bemutatóját, amelyben híres rendezők és színészek vallanak a beszéd és ének közötti átjárás öröméről. George Banu a fesztivál különleges meghívottjaként hozzájárult az idei kiadás mottójának – Hangok párbeszéde – kitalálásához is. A fesztivál keretében nyílik meg Vasile Șirli zeneszerző Ritmusok: tér – szöveg – hang című hanginstallációja, emellett Iosif Herțea zeneszerző a színpadi zenéről, Almási-Tóth András rendező a kortárs zenés színházról tart workshopot.

Interferenciák 2012 - promo
Kivonulás a városba

Molnár Levente, a fesztivál off-programjának felelőse elmondta, a TIFF-házban minden este buli vagy koncert várja a közönséget, fellép többek között DJ Goranga, a sZempöl Együttes, a kolozsvári társulat tagjai által alapított 2 AM Színészzenekar is. Ugyancsak az off-programban kapott helyet a zenészek és színészek zene-festő improvizációs műhelye, az Uniferencia prezentációja is, amelyben színi- és zeneakadémiai hallgatók vesznek részt. A TIFF-ház képviseletében Oana Giurgiu ügyvezető igazgató arról beszélt, hogy az INTERFERENCIÁK hivatalos partnereként örömmel látják vendégül a színházi fesztivált.

Interferenciák 2012 - promo
A fesztivál a városé: nem is kelt nagy feltűnést

Fotók: facebook.com/http://www.facebook.com/Interferences.Festival

A fesztivál adatlapja a Hamlet.ro-n: http://www.hamlet.ro/fesztival.php


Megosztás |

» Korábbi cikkek


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License