hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
transindex projekt
partenereink

HAMLET ADATBANK

erdélyi előadások & kritikák

sztár
keresés    

* Babes-Bolyai Tudományegyetem Színháztudomány és Televízió Kar, Színművészeti Szak, Kolozsvár

Madách Imre

Csak tréfa



átdolgozta:   Hubay Miklós
rendező:   Köllő Csongor
dramaturg:   Adorjáni Panna
díszlettervező:   Köllő Csongor
jelmeztervező:   Rákossy Renáta
zeneszerző:   Szép András

Bemutató időpontja: 2011.04.01.

Maszkabált szerveznek Széphalmi Etelka új kastélyában. Sok a vendég: öreg és korrupt politikusok, a fiatal, idealista generáció, barátok, ellenségek.  Zordy Lorán a „sztár”, akit mindenki nagy forradalmárnak tekint. Zordy a bálon találkozik a háziasszony lányával, és azonnal szerelmesek lesznek egymásba.  Egy pillanat erejéig mindene megvan: pénz, rang, és a mindent elsöprő szerelem. De az élet nem ilyen  egyszerű.  Nemsokára mindenki ellene fordul, pénzét elveszíti, állásából kirúgják, és az imádott lény mással köt jegyességet.  Egy viharos második felvonást követően az előadás Zordy öngyilkosságával ér véget, de a többiek is képtelenek folytatni addigi életüket.

A darab egy tragédiába torkolló fekete komédia, sok pirandellói és brechti elemmel teletűzdelve -főként a második felvonásban, ahol egy nagyon hosszú színház a színházban jelenetet találhatunk. Az emberek igazi arcáról van szó, arról, hogy kinek mutatjuk magunkat és kik vagyunk valójában, de a tisztaságról és az igazi szerelemről is, amely képtelen a „való világban” túlélni.

„Tegyük fel, hogy a mi világunk egy vízzel teli akvárium, és mi vagyunk benne a halak. Egy szép napon megjelenik egy égő hal. Lángokkal van körülvéve – az akvárium kellős közepében! Ez Zordy Lorán. Minden mozdulatával a korlátoltságunkra emlékeztet, arra, hogy képtelenek vagyunk a létezésünket megváltoztatni, a banalitásunkra. Nekünk – mindennapi halaknak – ez nem tetszik. Zordy Loránnak meg kell halnia.” Köllő Csongor


Kapcsolódó


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License