hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
transindex projekt
partenereink

HAMLET ADATBANK

erdélyi előadások & kritikák

sztár
keresés    

Örömállam* Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely

Örömállam


Bemutató időpontja: 2012.03.22.

„Elfojtás, gátlás, neurózis!” – hangoztatják Freud ideológiáján alapuló jelmondatukat örömállam lakói. Az első látásra kötelességtudó, lelkiismeretes állampolgárokon azonban elkezdenek látszani a romlás jelei, hogy talán mégsem azonosulnak az állam ideológiáival teljes mértékben. A nők táncrend helyett fekvésrendet és teljesítménykönyvet vezetnek lepedőakrobata partnereikről míg a férfiak a rámenős, telejsíteni akaró hölgykoszorú elől menekülnek.

Mire is vágynak közben ennek a furcsa államnak a lakói? Arra, amit mi a valóságban egyre inkább kiírtunk és elhanyagolunk: érzelmekre, szeretetre, szerelemre. Míg mi önszántunkból „érzéstelenedünk el”, nekik szinte kötelező: a szerelmespárokat a rend őrei üldözik, államellenes cselekedetnek számít. De persze Örömállam szigorú törvényei is lehetőséget adnak kibúvókra. Létezik egy ház, úgynevezett nyugalmas ház: A Rezervátum a piros lámpához. Amolyan érzelmi kupleráj, ahol az állam embereinek szigorú szeme és az embertpróbáló állami kötelesség elől elbújhatnak a kiváltságosak. Így próbálnak meg Örömállam lakói túlélni, így próbálnak harcolni az üresség ellen.

Egyszercsak a – kivülről – tökéletes, stabilnak hitt látszatvilág meginogni látszik. Az államvezetésről felrebben a hír, hogy az államideológiák ellenében cselekszenek. Kezdenek gyökeret ereszteni a forradalmi eszmék és elkezdődik a harc az érzésekért. Így történik ez Örömállamban. Mi azonban teszünk érte valamit? Vagy szép lassan Freud atyánk legnagyobb örömére örömállammá válunk?...

 


Kapcsolódó


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License