hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
transindex projekt
partenereink

HAMLET ADATBANK

erdélyi előadások & kritikák

sztár
keresés    

Nick Carter avagy végső leszámolás dr. Quartzcal* Szigligeti Színház, Nagyvárad

Kárpáti Péter

Nick Carter avagy végső leszámolás dr. Quartzcal


Szereposztás:

Mihály - Mr. Carter   Dimény Levente
Tamás - Dr. Quartz   Kiss Csaba
Éva - Ms. Zanoni   Gajai Ágnes

rendező:   Pinczés István, m.v.
díszlettervező:   Florina Bellinda Birea
jelmeztervező:   Florina Bellinda Birea
a rendező munkatársa:   Fazakas Márta
konzultáns:   Balogh Tibor

Bemutató időpontja: 2008.02.17.

Kárpáti Péter egyike a legelismertebb és legnépszerűbb kortárs magyar drámaíróknak, színműveit rendszeresen játsszák a magyarországi és határon túli színpadokon. A nagyváradi Szigligeti Társulat 1996-ban nagy sikerrel mutatta be az Akárki című drámáját. A Nick Carter másodszor kerül bemutatásra, ősbemutatója 2001-ben, a tatabányai Jászai Mari Színházban volt.

A három szereplős, a szerző által játékként meghatározott darabnak az ihletője a 20. század elején nagy népszerűségnek örvendő ponyvasorozat, a Nick Carter füzetek: megidéződnek benne hősei, történetei és sajátos nyelvezete is. Két fiú és egy lány „a mesterdetektív”, „a világ legnagyobb gonosztevője”, és „a csodaszép hüppnotikus nő” szerepeibe bújva egy padláson, különös tárgyi környezetben találkozik.

Az előadásban a gyermekkorból ismerős indíttatásból bomlik ki a színházi játék tere: a gyerekjátékban – akárcsak a színházban – bármi bármivé válhat, mi magunk meg bárkivé. Ha elfogadjuk ezt a játékszabályt, az így megnyitott tér végtelenül szabadnak és felszabadítónak bizonyulhat. A három fiatal játékban életre kelnek ismert és ismeretlen történetek, felszínre kerülhetnek a rejtett vágyak, képek, ideálok, eltörlődnek az idő és térbeli korlátok. Szerepeik révén gátlástalanul kitárulkozhatnak egymás előtt, újabb és újabb szabályokkal hozakodhatnak elő. Legyőzhetik a legnagyobb gonosztevőket, lehetnek áldozatok kedvük szerint, elhihetik, hogy ők a legelső emberpár, elpusztíthatják és újrateremthetik az egész világot.

Milyen közös múlt fűzi össze ezt a három embert? Milyen érzések, indulatok irányítják őket? Mikor ér véget a két barát és a lány közös játéka? Ki lép ki először? Véget ér-e egyáltalán?
Ezek már egy másik játék megfejtendő talányai.


Kapcsolódó


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License