hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
transindex projekt
partenereink

HAMLET ADATBANK

erdélyi előadások & kritikák

sztár
keresés    

* Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós

William Shakespeare

Rómeó és Júlia



rendező:   Vadas László
díszlettervező:   Vadas László
jelmeztervező:   Vadas László, Tamás Anikó
zeneszerző:   Csutak István, Boros Mária, m. v.

Bemutató időpontja: 1997.03.21.

Teli-de-s-teli – vagyis: telj-es – ez a tripla, hármas „hermisztikus” és „triszmegisztikus” Shakespeare-előadás: a Szőcs Géza Rómeó és Júliája, a Vadas László-Károly Rómeó és Júliája, valamint – és nem utolsó sorban – a Figura Rómeó és Júliája. Három vízió egy távcsőben, a nagy teleszkóp-konstruktőröknek (Szőcs Shakespeare, illetve: Shakespeare Szőcs) kijáró elsődleges tisztelettel, örök hálával. A plakátra is úgy kellene kiírni, ahogy azt a hallhatatlan Jean-Paul Sartre: kötöjellel. Ezen kívül van még itt:

3 Rómeó és Júlia, egyben és külön-külön, külön-külön (1-1-1) és egyben (3), teljes szentháromság, szintetikus analitika, analitikus szintetika, indukció-dedukció, következtetés, tehát indítás, itt van az egész emberi létezés, a Harc, a Szerelem, a lét, az egész Mars, az egész Vénusz, az egész Szőcs, az egész Vadas, az egész figura és az egész Világ. Ami persze SzínHáz. Ebben a mega-szimulátorban, ebben a színész színlelőkamrában, ami ez a világosnak tűnő Világ, ebben evoluál (fejlődik, a fejétől) Évától erre a heves Hős, az Ős-Hős, mi, mind, a mitikus mi-ti-ők, annyian.

Persze az Ősők nem lennének Hősök, ha nem feszült volna ellenükbe néhány aggasztó Akadály, mi meg-megakasztotta őket alkalmasint egy-egy minutára világhódító útjukon.

Ám a hős az mindig lebírja-leküzdi a szörnyű szörnyeket, s hű táltos-sárkányt megsarkanytyúzván meg sem áll a Képzelet mindenre Képes Képi Váráig. Ott majd minden maszk maximáltan a helyére kerül? Ami fönn volt, lenn lesz, az elsőből utolsó, az Utolsóból Első, a királyból koldus, a Koldusból Király lesz. Ez minden derűlátó apokalipszis szcenáriója, merthát a jókimenetelű Végítéletnek is van egy láthatatlan, de kikövetkeztethető, vagyis kiolvasható forgatókönyve.

Jól értesült források most befutott jelentése szerint ezt az egész irkafirkát, amit nekünk Sex-pír néven adtak be, ezt az egész Rómeó-Hamlet-Othello-Ophelia-mesét nem Shakeszpeare írta, hanem… Szőcs Géza. Avagy… Morus Tamás. Illetve – hogy mondjuk már el mindent -: Morus is Szőcs volt, szóval: ő hibás az egész színházért… Egyesek szerint Szőcs nem más, mint comte de Saint-Germain, a Halhatatlan… Mások viszont azt hiszik, hogy ez a Halhatatlan épp Vadas, aki ezen az ezredvégen Gyergyószentmiklós városát választotta lakhelyül.

Én viszont azt hiszem, hogy jelenleg a Figura e széles Transzilvánia legprofibb nemprofi együttese, hogy Vadas László Károly a hazai rendezés legígéretesebb elő-klasszikusa, s hogy Szőcs Géza a legélőbb klasszikus.

Bréda Ferenc


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License