hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
transindex projekt
partenereink

HAMLET ADATBANK

erdélyi előadások & kritikák

sztár
keresés    

* Aradi Kamaraszínház, Arad

Raymond Cousse

Gyerekességek

Képek


Szereposztás:

  Lung László Zsolt

rendező:   Tapasztó Ernő
a rendező munkatársa:   Fekete Réka
díszlettervező:   Tapasztó Ernő, Fekete Réka
jelmeztervező:   Tapasztó Ernő, Fekete Réka

Bemutató időpontja: 2010.02.26.

A Gyerekességek című komédia nem „gyerekjáték”, nem gyermeki jópofáskodások láncolata, csak a felnőtt tekinti pejoratív hangsúllyal annak.

Az érzékeny gyermeki lélek, ártatlan tiszta tekintetével tárulkozik fel előttünk, érzelmei tiszták, tiszta a viszonya a világhoz, a világ borzalmainak érthetetlenségéhez. A gyermek már nem gyermek, de még nem is felnőtt, prepubertás korban van, a világ megértésének senkiföldjén bolyong. Metafizikai szorongással tekint a testi titkok, a lélek halhatatlansága felé. Időben, térben, bárhol, bármikor megtörténhet a játék.
Kezdet és vég között a gyermeki lélek mélyére hatolni, ebből csak harsány kacagással, borzalmat elűző nevetéssel, illetve zokogással lehet menekülni. Vagy ha nincs más kiút, meg kell osztani a nézővel. Akárcsak az artézi kút esetében: minél mélyebbre ásunk, annál magasabbra szökken az ár.

Felnőtt színész alakítja a gyermeket, illetve azokat a felnőtteket, akik körülveszik: abszurd, groteszk módon megjelenítve őket, egy „többszereplős” játékká varázsolva a színpadot.

Raymond Cousse, író, rendező, színész, akit a „francia Latinovits- nak” is nevehetnénk, önmagának írta darabjait, önmagának, önmagáról, egyéni világérzést megvilágítva, egyetemes érvényességgel. A Gyerekességek című darabját, mint „kult-eszmét”, a világ minden táján játsszák ma is.

A mindenkori gyermek kis harcos: kardja a szeretet, pajzsa a humor, élettere a szabadság.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License