hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
transindex projekt
partenereink

HAMLET ADATBANK

erdélyi előadások & kritikák

sztár
keresés    

* Magyar Opera, Kolozsvár

Verdi Giuseppe , Somma A.

Álarcosbál

3 felvonásban


Szereposztás:

Riccardo   Pataki Adorján
Renato   Fülöp Márton
Amelia   Kele Brigitta
Ulrica   Molnár Mária
Oscar   Vígh Ibolya
Silvano   Naphegyi Béla
Samuel   Sándor Árpád
Tom   Szilágyi János
Bíró   Molnár János
Szolga   Cseterki Ferenc

rendező:   Ascher Tamás, m. v.
vezényel:   Selmeczi György
díszlettervező:   Khell Zsolt, m. v.
jelmeztervező:   Bozóki Mara, m. v.
hangversenymester:   Barabás Sándor, Ferenczi Endre
karigazgató:   Kulcsár Szabolcs
a rendező munkatársa:   Szabó Emese

Bemutató időpontja: 2009.10.01.

Olasz nyelvű előadás magyar feliratozással

 

Cselekménye
Helyszín: Boston
Idő: 17. század vége

Első felvonás
Első jelenet
Terem Boston kormányzója, Richard gróf palotájában
A kormányzó reggeli audienciáját tartja. Beengedik a kérvényezőket és az udvaroncokat, akik között elvegyülnek a merényletet tervező Samuel és Tom grófok, valamint szövetségeseik. Oscar, az apród átnyújtja a kormányzónak az álarcosbálra hivatalos személyek névsorát, akik között ott van Amelia is, a gróf legjobb barátjának és egyben titkárának, Renatónak a hitvese is. Amikor Renato figyelmezteti egy lehetséges összeesküvésre, Riccardo megkönnyebbül, hogy titkára mit sem sejt szerelméről, ami pedig az összeesküvőket illeti: nem veszi komolyan őket. Egy bíró elé terjeszti a jósnő, Ulrica száműzetési kérelmét. Oscar védelmébe veszi az asszonyt. A gróf kíváncsi lesz a jósnőre és elhatározza, hogy felkeresi.

Második jelenet
A jósnő kunyhója előtt
Ulrica körül sok ember tolong. Egy matróz azt kérdezi tőle vajon szolgálataiért megjutalmazza-e majd a kormányzó? Riccardo titokban pénzt és egy előléptetésről szóló okmányt ad át neki. Egy nemes hölgy kíván a jósnővel beszélni. Riccardo ezt is kihallgatja. Amelia, a hölgy, az kérdezi Ulricától, miként tudná leküzdeni a Riccardo iránt érzett bűnös szerelmét. A jósnő egy csodatevő füvet ajánl neki, amelyet saját kezével kell éjjel leszednie az akasztófahegyen. Amelia még aznap este el akar menni a hegyre. Riccardo elhatározza, hogy követni fogja. Halásznak öltözve ő is tanácsot kér a jósnőtől, aki megmondja neki, hogy hamarosan meg fog halni, gyilkosa pedig az lesz akivel elsőként kezet fog. Ekkor belép Renato és kezet fog a gróffal, aki megkönnyebbül, hiszen ártalmatlannak és barátjának véli a titkárt. Ulrica inti, hogy vegye komolyan a sorsára vonatkozó jóslatot.

Második felvonás
Néptelen táj egy domb alján
Éjszak, Ulrica tanácsát megfogadva, Amelie felmegy a hegyre megkeresni a füvet. Riccardo követi őt és rábírja, hogy vallja be iránta érzett szerelmét. Renato is megérkezik, mivel követte Riccardót félve, hogy a merénylők rátámadnak. Kabátot cserél a gróffal és a lefátyolozott hölgyet visszakíséri a városba, mit sem sejtve, hogy az tulajdonképpen felesége. A merénylők megtámadják a grófnak vélt Renatót. Amelia közbelép, hogy megakadályozza a gyilkosságot és ezzel felfedi kilétét. A merénylők kinevetik a felszarvazott férjet. A féltékenységtől őrjöngő Renato másnapra a házába rendeli a merénylőket.

Harmadik felvonás
Első jelenet:
Renato dolgozószobája
Renato feleségének meggyilkolásán gondolkodik és nem hiszi el ártatlanságát. Amelia csak annyi időt kap, hogy gyerekét láthassa. Renato a gróf ellen fordul, csatlakozik az összeesküvőkhöz és sorshúzáson eldől, neki kell majd megölnie Riccardót. Megérkezik Oscar a meghívókkal az álarcosbálra. Amelia sejti, hogy a bál csapda lesz a gróf számára.

Második jelenet:
A gróf páholya az operaházban
Riccardo, az Amelia iránt érzett szerelme és barátja iránti hűség között vívódva elhatározza, hogy Renatót Angliába küldi. Amelia egy névtelen levélben értesíti a közelgő merényletről, de a gróf ezt semmibe veszi.

Harmadik jelenet:
Bálterem
Az álarcosbálon a merénylők a jelmezesek közé vegyülnek. Renato megtudja Oscartól, hogy a gróf milyen jelmezt öltött. Amelia megpróbálja rávenni Riccardót, hogy hagyja el a termet, de hiába, Renato leszúrja. A haldokló gróf megmutatja az Angliába való kinevezési okmányt és megesküszik, hogy közte és Amelia között soha semmi bűnös dolog nem történt. Megbocsát gyilkosának és meghal. (forrás: wikipedia.org)


Kapcsolódó


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License