hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
transindex projekt
partenereink

HAMLET ADATBANK

erdélyi előadások & kritikák

sztár
keresés    

* M Studio, Sepsiszentgyörgy

Születésnap


Szereposztás:

Atika   Veres Nagy Attila
Lacika   Szekrényes László
Mónika   Ardeleanu Mónika

zenei munkatárs:   Gulácsi Zsuzsanna
rendező:   Dávid A. Péter
forgatókönyv:   Dávid A. Péter

Bemutató időpontja: 2011.03.13.

s nem lesz több rívás csak ünneplés, a viruló megkönnyebbőlt földtekén.”

Az előadás egy szerelmi háromszög témáját járja körül. Két férfi, egy nő klasszikus konfliktusos helyzetéből kiindulva, különböző reális élethelyzetek színházi továbbgondolása.

Arra kerestük a választ, hogy mit jelent ma értéket képviselni. Hagyományos értelemben etikai kérdés, itt deviancia, a szabadságkeresés újragondolása. Adott egy társadalom, szeretné újrafogalmazni morális és gyakorlati értékeit. Ez egy nappali munka. Éjjel pedig lerombolja. Ez egy ilyen éjszaka. A humor fontos alkotóelem, nem szórakoztat, de leleplez. Tragédiákról nincs szó, csak emberi sorsok banalizálódásáról. Nincs értékpusztulás, mert az értékek átminősültek. És nem születhet semmi nappali, mert éjszaka van.

A történet kiindulópontja a születésnap. A játékszabályok adottak, a társaság összeszokott, kialakult a hierarchia. A játék bizarrságát növeli a tény, hogy érzékeny szereplőkről van szó, de ebben a korban összeroppannak, „ rajtuk a század testének lenyomata – a hitványsárga irigység.” Banalizálódik az emberi méltóság, átértékelődnek a lelki folyamatok, leredukálódik az önkontroll, teret kap az ösztönös viselkedés.

A dráma hősei a XXI. század kisemberei, hősiességük nevetséges vagy szánalomra méltó. Ami közös bennük, hogy hasonlóan keveredik testükben a stressz és az unalom - a nonszensz korában élnek. A nonszensz mint létforma, behálózta az élet minden területét. Az értelmetlenséget nem lehet fokozni, csak halmozni, ameddig föl nem emészt mindent és mindenkit. Értelemkeresés az értelmetlenségben – nonszensz.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License