hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
transindex projekt
partenereink

HAMLET ADATBANK

erdélyi előadások & kritikák

sztár
keresés    

* Magyar Opera, Kolozsvár

Verdi Giuseppe

Traviata

opera, 3 felvonásban


Szereposztás:

Violetta Valery   Bulucz Lucia, m.v.
Flora Bervoix   Molnár Mária
Annina, Violetta szobalánya   Mányoki Mária
Alfred Germont   Pataki Adorján
Georges Germont, az apja   Fülöp Márton
Gaston vicomte   Szakács Levente
Douphol báró   Naphegyi Béla
D’Obigny marquis   Sziklavári Szilárd
Grenvil doktor   Szilágyi János
Joseph, Violetta inasa   Rigmányi István
Lakáj   Mányoki László
Levélhordó   Veress László

rendező:   Gy. Tatár Éva
vezényel:   Horváth József
jelmeztervező:   Witlinger Margit
díszlettervező:   Nagy Endre
hangversenymester:   Barabás Sándor, Ferenczi Endre
karigazgató:   Kulcsár Szabolcs
balettmester:   Mihail Mîndruţiu
súgó:   Tatár Gizella
ügyelő:   Gálffy Erzsébet

Bemutató időpontja: 2007.05.17.

Szövegét írta: F. M. Piave,
ifj. A. Dumas: „ A kaméliás hölgy” c. műve nyomán


A mű ifj. Alexander Dumas 1848-ban megjelent és nagy sikert aratott regénye, A kaméliás hölgy alapján készült. A könyv színpadi változatát Verdi is látta 1851-52-es párizsi tartózkodása idején a Vaudeville-színház előadásásban, és megtetszett neki a téma. Felkérte hát állandó munkatársát, Francesco Maria Piave-t, hogy írja meg a szövegkönyvet. Piave alapjaiban változtatta meg a történetet. Míg Dumas aktuális szociális problémát tárgyal regényében a figyelmet a társadalmilag lecsúszott és megvetett rétegek felé fordítva, Verdi és Piave lélektani drámát ír a témából, egy nagy szerelem és három ember lelki válságát állítja középpontba.

A Traviata bemutatója 1853. március 6-án volt a velencei Teatro Fenice színpadán, amely csúfosan megbukott. „A Traviata tegnap esti bemutatója bukás. Az én bűnöm-e, vagy az énekeseké? Az idő eldönti majd.”– jegyzi le Verdi a bemutató után. Verdi átdolgozta az operát, amely aztán 1854. május 6-án átütő sikert aratott ugyancsak Velencében, a Teatro San Benedetto színpadán.

Kolozsváron Follinus társulata pár évvel az olaszországi bemutató után, 1861. április 6-án vitte színpadra az operát Tévedt nő címmel, Nádaskay Lajos fordításában. Az előadásnak kezdetben Kolozsváron sem volt nagy sikere.

A háromfelvonásos opera témája ifj. Alexandre Dumas regényének, a nagysikerű A kaméliás hölgy-nek (La dame aux camélias) zenei feldolgozása. A regény központi alakja Margherite Gautier – az operában Violetta Valéry – kurtizán, az ő tragédiáján keresztül mutatja be a két szerző koruknak egyik legégetőbb társadalmi problémáját, egyben éles kritikát is megfogalmazva a társadalom kegyetlen közönye iránt.

Az opera szövegkönyvét Francesco Maria Piave írta, aki Violetta személyében egy ellentmondásos személyiséget visz színpadra, az elesett nőt (la traviata), aki áldozata korának. Bár jellemében nemes emberi vonásokat hordoz, a társadalom által kreált körülmények felelőtlen, könnyelmű, önpusztító életmódra kényszerítik. Ez az életmód vezet a tragikus végkifejletig.

Az opera cselekménye

I. felvonás.

Violetta szalonjában vídám társaság gyűlt egybe, amely látszólag gondtalanul élvezi az estélyt. A ház beteg úrnője a mámor szédületében keres feledést gyötrtő fájdalmára. Alfred, akit ez alkalommal mutatnak be az ünnepelt kurtizánnak, a „Kaméliás hölgynek”, forró szerelemre lobban iránta. Violettát meghatja az ifjú őszinte rajongása, de nem tud, nem mer hinni az igaz szerelemben. Mégis reményt ad az ifjúnak: a kamélia, melyet neki ajándékoz, ha elhervadt, alkalmat adhat egy újabb találkozásra.

II. felvonás.

1. kép

Violetta szakított régi életével. Alfreddal együtt elhagyták Párizst, hogy vidéken – egymásnak élve, egészségét megpróbálva helyreállítani – új életet kezdjenek. Violetta még magának sem meri bevallani, de hinni kezd az igaz szerelem gyógyító erejében. A sors azonban kegyetlen, és a múlt árnyai kísértenek. Vidéki otthonukban megjelenik az idős Germont, Alfred édesapja, aki visszaköveteli családjának az eltévelyedett fiút. Kérlelhetetlensége nem ismer irgalmat: Violettának le kell mondania szerelméről, másként a társadalom kiveti magából a megbélyegzett ifjú családját, Alfred húgának házassága polgárilag lehetetlenné válik. Violetta összetört szívvel igéri meg a lehetetlent: lemond Alfredról és félreáll a család boldogságának útjából.

2. kép

Flora házában a szokásos társaság gyűlt össze. Ide jön Violetta is régi pártfogójának a karján. Megjelenik Alfred is, aki megpróbálja könnyedén elütni a kínos helyzetet. A levegőben ízzik a feszültség, amely nemsokára kirobban. A két megkínzott lélek szenvedélyes erővel csap össze. Alfred elveszti önuralmát és halálosan megbántja Violettát az egész vendégsereg jelenlétében. A botrányos jelenetnek az öreg Germont megjelenése vet véget, aki keményen megdorgálja fiát méltánytalan viselkedéséért. Alfred későn ébred rá, hogy milyen mértéktelenül igazságtalan volt. Tettére nincs bocsánat.

III. felvonás

Violetta halálos beteg. Barátai elhagyták, vagyona szertefoszlott, magányosan néz szembe az elkerülhetetlen véggel. Bár Alfred bűnbánóan tér vissza hozzá, odasiet Germont is, hogy mint leányát, magához ölelje, de hiába, semmi nem adhatja már vissza Violetta életerejét. A sokat szenvedett nő meghal Alfred karjaiban.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License