hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Stief Magda: könyv az újrakezdésekről

[2010. Dec. 8.]

Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, Kolozsvár

Darvay Nagy Adrienne Stief Magda című könyvében a személyes megnyilatkozások és az intézmények története fonódik össze, fogalmazott Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője (amelynek kiadója, a Komp-Press gondozásában a kötet megjelent) az interjúkötet tegnapi bemutatóján. „Ez a könyv az újrakezdésekről szól: a pálya újrakezdéséről más nyelven, más országban, más kultúrában, ugyanolyan magas színvonalon” – tette hozzá Balázs Imre József, Stief Magda többnyelvű (magyar, német, román) színésznői karrierjére utalva.

Demény Péter, a kötet szerkesztője Wagnerhez hasonlította Darvay Nagy Adrienne munkáját, aki a kérdezésen, illetve a válaszok leírásán, szerkesztésén a szerző szokásos feladatainál sokkal többet tett hozzá a kötethez. Az ő munkáját dicsérik a függelékek, amelyek például Stief Magdáról készült fotókat, valamint szerepeinek listáját tartalmazzák, de a magyarázatok is.

„Goethe fogalmazta meg, hogy a szerencse nem olyan véletlen, amilyennek hisszük, hanem a tehetség adománya” – tette hozzá Demény, aki szerint a fenti megállapítás a színésznőre is vonatkoztatható. Maga Stief Magda Radu Penciulescu rendezővel való beszélgetésére emlékezett vissza, amelyből az derült ki számára: az a szép, ha az ember elfelejti, amit színészként tud, és úgy játszik, mint az amatőrök – esetleg ötvözi a kettőt.

Darvay Nagy Adrienne arról beszélt, mennyi mindent tanult meg a színházról és az életről a könyv gerincét képező interjúk elkészítése közben. Majd felidézte, hogyan hallott először a Kolozsvári Állami Magyar Színház Örökös tagjáról: közel húsz éve a 200 éves erdélyi hivatásos magyar színjátszás ünnepére állított össze kiállítást.

A munka során Nagy Dezső letolta azért, mert az anyagból hiányzott Stief Magda fényképe a Három nővér című előadásból, Vlad Mugur (a színésznő későbbi férje) első rendezéséből a kolozsvári magyar színházban. A könyvbemutató végére Tompa Gábor is megérkezett, aki szintén első élményét idézte fel Stief Magdáról: a rendező rövidnadrágos kisfiú korából őrzi a színésznő emlékét, amint az egy vasalódeszkán térdel.

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License