hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Lovass Anita - kortárs magyar dráma bemutatója a nagyváradi stúdióban

[2007. Apr. 25.]

A Szigligeti Társulat április 28-án, szombaton 20 órakor mutatja be Németh Ákos kortárs drámaíró Lovass Anita című színművét a Nagyváradi Állami Színház stúdiótermében, Vadas László rendezésében. A szerző nem ismeretlen a váradi publikum számára, hisz a társulat 2002-ben már bemutatta Németh Ákos egyik legsikeresebb drámáját, a Müller táncosait.

Németh Ákos drámájában hétköznapi figurák életképei villannak fel vágyaikkal és kudarcaikkal együtt. A dráma szereplőinek életére jellemző hétköznapiságból próbál kilépni Lovass Anita, a manikűrösnő, aki operaénekes akar lenni. Tehetségét azonban mindenki megkérdőjelezi, magára marad, s ehhez nagymértékben hozzájárul a környezete, az a világ, amelytől szabadulni akar.

A szereplők kusza és bonyodalmas kapcsolatai silányak és üresek, hisz ezek a földhözragadt, önző figurák képtelenek megérteni és megértetni egymást. A múltat mindenik szereplő teherként hordja magában, s a jövő vagy hazug szólamként vagy csak apokaliptikus vízióként jelenik meg.

Az elvágyódás, a tehetetlen állapotból való szabadulás igénye csaknem minden szereplőben jelen van, de képtelenek cselekedni, hisz magukra maradtak, mintha mindannyian haldokolnának, s a haldokló utolsó jajkiáltásával próbálnának belekapaszkodni a legközelebb lévő személybe. Ez leginkább Lovass Anitára érvényes, akit többszörösen megaláznak, s akit végül mindenki eltaszít magától: apja, barátnője, vőlegénye egyaránt. Anita senkitől sem számíthat támogatásra, így hiába az akarat, a benne rejlő tehetség, hiába szeretne más lenni, hiába akar kitörni, támasz nélkül ez lehetetlenné válik.

Az igazság felismerésének pillanata szétrobbantja az önzéssel egybetartott világot, amelyet Anita szeretetéhségétől vezérelve próbál másképp felépíteni. Lassan döbben rá arra, hogy a magányból fakadó álszeretet, a már-már fojtogató kapaszkodás soha sem vezethet máshoz, mint az őszinte közeledés elutasításához.

(irodalmi titkárság)

Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulat
Németh Ákos: Lovass Anita
Szereplők: Halasi Erzsébet, Kiss Csaba, Tóth Tünde, Gajai Ágnes, Fodor Réka, Dobos Imre Kovács György-díjas, Firtos Edit, ifj. Kovács Levente, Szotyori József, Csepei Róbert
Díszlet és jelmez: Florina Bellinda Birea
Szcenikus: Ianis Vasilatos
Dramaturg: Gálovits Zoltán
Rendező: Vadas László

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License