hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Figaro házassága - a Tamási Áron Színház bemutatója Kézdivásárhelyen

[2008. Dec. 8.]

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házzal való együttműködés eredményeképpen Kézdivásárhelyen kerül sor a Tamási Áron Színház legújabb előadásának, a Figaro házassága, avagy Bolond 1 őrült nap!!! bemutatójára. A Beaumarchais világhírű darabjából készült produkciót Zakariás Zalán rendezte, a bemutatóra december 11-én, csütörtökön este 7 órától várják az érdeklődőket a kézdivásárhelyi Vigadóba.

Figaro látszólag jókedvűen és nagy igyekezettel szolgálja a hatalmasokat, de szolgálatában nincs semmiféle megalázkodás: találékonysága, kifogyhatatlan jókedve és ötletessége maga a lázadás. Nemcsak főszereplő, hanem az előadás mozgatórugója, játékmester, aki a darab során megpróbál mindent elkövetni annak érdekében, hogy szerelmével méltóképpen egybekelhessen. Célja elérésében elsősorban egy szoknyavadász gróf és annak „hősszerelmes” fiatal apródja akadályozza, de végül – sok-sok indulat, sóvárgás, gyanakvás és kíváncsiság után – mindenki megtalálja párját. A szereplők időnként személyes vallomásokban is megosztják a nézőkkel gondjaikat, vágyaikat a figyelő közönséggel való párbeszédben szeretnék elérni: provokálva, nevettetve, elgondolkodtatva – mindegyikük másképp. Végül persze győz a szerelem, de nem a boldog végkifejlet, hanem a hozzá vezető nevettető bolyongás az, ami csodává magasztosítja ezt a legemberibb érzést.

A Figaro házassága azért tud ma is friss és aktuális lenni, mert túl politikán és a korabeli társadalmi igazságtalanságok leleplezésén mindenekelőtt a szerelemről szól, úgy, hogy a darabbeli szereplők minden vonatkozásukban, életük minden lényeges megnyilvánulására kiterjedően ábrázolt emberek, nem egy-egy jellemvonás megszállottjai vagy éppen hagyományos arisztokrata/talpraesett szolga-ábrázolások újabb változatai. Ha nem lennének ennyira frissek és élők ezek az alakok, ha nem lennének ilyen elevenek és szellemesek ezek a dialógusok, Beaumarchais darabja rég letűnt volna kora számtalan cselvígjátékával együtt.

A két intézmény életében idáig egyedülálló koprodukció eredményeként létrejött előadás elkészítésében közreműködtek: Csiki Csaba díszlettervező, György Eszter jelmeztervező, Ardeleanu Daniel zeneszerző, Cserkész Emese korrepetitor, Nagy B. Sándor dramaturg. Főbb szerepekben: Diószegi Attila, Pál-Ferenczi Gyöngyi, Nagy Alfréd, Szalma Hajnalka, Dávid Attila-Péter, Kolcsár József, Kőmíves Mihály, Márton Lóránt és Fekete Mária. (Forrás: Tamási Áron Színház)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License