hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Interferenciák színházi fesztivál Kolozsváron: régi kedvencek és meglepetések

[2010. Oct. 21.]

Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, Kolozsvár

Elkészült az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál teljes programja, amelyet december 1. és 12. között szervez meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Tompa Gábor színházigazgató mai sajtótájékoztatójukon elmondta, bár a rendezvény sorsa sokáig kétséges volt, mostanra összegyűlt a szükséges költségvetés 80 százaléka.

A fesztivál naponta 2-3 előadással várja a közönséget, amelyek alkotóival másnap délelőttönként beszélgetéseket is szerveznek. Tizenkét meghívott társulat lép fel, kilenc országból – többek között Franciaországból, Spanyolországból, Izraelből. A kolozsvári társulat hat előadással, köztük a Leonce és Léna premierjével lesz jelen a fesztiválon.

Újra fellép majd Kolozsváron a közönség egyik kedvencének számító spanyol Teatro de la Abadía társulata, akik Samuel Beckett A játszma vége című darabját adják elő. A világ egyik legismertebb koreográfusa, Nagy József franciaországi társulatával Büchner Woyczekjét adja elő Kolozsváron. De különlegességnek ígérkezik a horvát Shadow Casters társulat Process_City című előadás-trilógiája is, amelynek egyik része az Ecsetgyárban kialakított labirintusban játszódik majd. A fesztiválon két változatban is látható lesz Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című drámája – a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata Bocsárdi László, a lengyelországi Teatr Slaski Keresztes Attila rendezésében adja elő a darabot.

A színház épülete és az Ecsetgyár mellett a fesztivál eseményei a Tranzit Házban, a Lucian Blaga Nemzeti Színházban, sőt, a Művészeti Múzeum udvarán zajlanak majd. Tompa Gábor elárulta, utóbbi helyszínen fűthető sátrat állítanak majd fel. A BBTE színház- és televízió karán Patrice Pavis színház-szemiotikus tart majd előadáselemző workshopot – kizárólag harminc éven aluliaknak.

A fesztivál részeként emlékeznek majd a húsz éve elhunyt Tadeusz Kantor rendezőre, aki a 20. század végéig befolyásolta a színház világát – a kerekasztal-beszélgetés résztvevője lesz Georges Banu teatrológus, professzor is. Ugyancsak a fesztiválon mutatják be Tompa Gábor Banuval készített interjúkötetét, valamint Andrei şerban rendező életrajzát is magyar nyelven. A rendezvénysorozatot az amerikai Elevation Jazz-zenekar koncertje nyitja meg december 1-én. Tompa gábor elmondta: mivel a zene univerzális nyelv, úgy vélték, a koncert az etnikumok adekvát találkozási helyéül szolgál majd a román nemzeti ünnepen.

A szervezők azt remélik, magánszemélyek és -cégek hozzájárulásával sikerül majd összegyűjteni a költségvetés hiányzó húsz százalékát is. Előbbieknek mecénás bérletet kínálnak ezer lejért, amely a fesztivál összes rendezvényére belépést biztosít – ezekből húsz darab kerül majd forgalomba, megvásárlóik nevét a színház partnereiként tüntetik fel a fesztivál helyszínein és kiadványain. A magáncégeknek pedig támogatási ajánlatot dolgoztak ki.

A jegyeket 15 és 25 lej közötti összegért árusítják majd, kivéve a kolozsvári színház előadásait, amelyre a szokásos áron lehet majd jegyet váltani. Mivel jelenleg készül a színház online jegyvásárlási rendszere, a fesztiválra valószínűleg interneten is lehet majd belépőt váltani. (hírszerk)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License