hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Temesvári Csiky Gergely Színház: A Második Matyival emlékezünk Anavi Ádámra

[2009. Feb. 24.]

Anavi Ádám évtizedeken át alkotói kapcsolatban állt színházunkkal, legtöbb ősbemutatónkat neki köszönhetjük. Emlékezetesek a gyermekeknek írt Kecskelovag, Csülök és a többi négy, Fénypásztorok előadásai. Az Esztenák asszonya, Kepler, Második Matyi darabjait felolvasó színház keretében mutattuk be közönségünknek. Ez utóbbi színpadi bemutatójára készülve értesültünk a tragikus hírről: a játékos, a nevettető, az örök optimista Anavi Ádám nem lesz közöttünk csütörtök estén, utolsó darabjának ősbemutatóján.

Mindig megtisztelő érdeklődéssel követte a színészek munkáját, szívesen segített tanácsaival, elemezte és értelmezte a művészi munkát, darabok át dolgozásában, versműsorok készítésében is közreműködött. Hosszú időn át színházi krónikása, színikritikusa volt a helyi lapok művelődési rovatainak.
Emlékét őrizzük és ápoljuk.

Az ő tiszteletére készült a 2008/2009-es évad ötödik nagyszínpadi-, műsoron kívüli bemutatója. Anavi Ádám utolsó vígjátéka, a Második Matyi február 26-án, csütörtökön, 19 órától lesz látható a színház Nagytermében.

2008. április 15-én, a XIII. Bánsági Magyar Napok keretén belül, mint felolvasó színházi bemutató ismerhették meg először az érdeklődők a bohózatot. „A történelmi komédia szereplői, Dukász Péter rendező irányításával, mindössze öt próbával, hihetetlenül jó felolvasóestet hoztak össze” – írta akkor a sajtó. Az akkor még 99 éves Anavi Ádám az Új Magyar Szónak elmondta, öt éve fogott hozzá a Második Matyi című történelmi komédia írásához, amely abból a tényből indul ki, hogy Mátyás király és Beatrix királyné házassága meddő volt.” Le a kalappal a színészek előtt, úgy érzem, szívesen játszottak, kész csoda, amit csináltak! – nyilatkozta a Mester. – A történelmi külső, a reneszánsz ruhák is megleptek. Nem is felolvasó-előadás volt ez, hanem előszobája a nagy előadásnak, amelyet, remélem, még életben és jó egészségben látni fogok!”

Anavi Ádám meghazudtolta korát – állítja a darab rendezője, Dukász Péter: „fiatal maradt, élete utolsó pillanatáig tiszta gondolkodású, eredeti, életvidám és jó kedélyű volt, türelmetlenül várta, hogy színpadra kerüljön a vígjáték, ami a tavalyi felolvasó színházból egy igazi, merész és eredeti ötleteken alapuló nagyszínpadi produkcióvá nőtte magát.”
A történelmi komédia szereplői: Kiss Attila, Borbély B. Emília, Aszalos Géza, Tankó Erika, Mátyás Zsolt Imre, Mátray László, Higyed Imre, Lőrincz Rita, Molnos András Csaba, Bonczidai Dezső, Kocsárdi Levente, Dukász Péter, László Pecka Péter és Vass Richárd. Díszlet- és jelmeztervező: Szekeres Bernadette, akinek gyönyörű ruháit már megcsodálhattuk A nemzet csalogánya című darabban.

A nagyszámú érdeklődő miatt, a produkciót másnap, február 27-én, szintén 19 órától ismét láthatják az érdeklődők az aznapra meghirdetett Titanic vízirevü helyett. A jegy ára 8 lej, kortól függetlenül.

Szeretettel várunk mindenkit, hogy együtt emlékezzünk meg Anavi Ádámról. (Csiky Gergely Színház)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License