hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Nathalie Sarraute: Egy igenért vagy egy Nemért-je az évad első bemutatója Kolozsváron

[2006. Sep. 21.]

A 2006/2007-es évad első bemutatója Nathalie Sarraute orosz származású francia kortárs szerző egyik legismertebb színdarabja, az Egy igenért vagy egy Nemért lesz, Patrick Le Mauff rendezésében. Anne Raynouard méltatása szerint Sarraute „érzéseket, halvány és tünékeny benyomásokat igyekszik megragadni és visszaadni. Elmossa karaktereit, mikroszkopikus drámákat, a tudatosság határán levő lelkiállapotokat, elillanó monológokat ír le (...)”. Patrick Le Mauff rendező így ír a drámaíró munkásságáról: (...) szünet nélkül arra kérdezett rá, hogyan is működtetjük ezer és egyféle módon a nyelvet.”

A szeptember 22-ére tervezett bemutatót egy hét múlva követi a második: Hanoch Levin Jákobi és Lájdentál című darabját Elie Malka viszi színre – hangzott el a Kolozsvári Állami Magyar Színház (KÁMSZ) tegnapi évadnyitó sajtótájékoztatóján. Ez utóbbi előadás rendezőjéről meg kell jegyezni, hogy az Európai Színházi Unió igazgatója – Tompa Gábor KÁMSZ-igazgató a sajtótájékoztatón elmondta, az általa vezetett intézménynek a Európai Színházi Unióba való belépése továbbra is prioritás.

Az idén összesen kilenc új előadást mutatnak be: decemberre tervezik Visky András Hosszú péntek-ét (r.: Tompa Gábor) valamint Varró Dániel-Presser Gábor Túl a maszat-hegyen-ét (r.: Keresztes Attila). 2007 februárjában a kolozsvári közönség megtekintheti Aki Kaurismäki Bohémélet című darabját (r.: Radu Alexandru Nica). Márciusban a Tél következik Jon Fosse-től (r.: Mihai Măniuţiu), majd Puccini Gianni Schicchi-je (r.: Silviu Purcărete). Shakespeare A windsori víg nők-jének a bemutatóját jövő áprilisra tervezik (r.: Keresztes Attila). Az évad utolsó bemutatója a Bohóc kerestetik című Vişniec-darab (r.: Keresztes Attila).

A felújításra kerülő előadások: Az elveszett levél, Tanítványok, Oidipusz király, Botrány az operában és a Kövekkel a zsebében. A KÁMSZ társulata három művésszel bővült – Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező mellett Péter Hilda és Bodolai Balázs színművészek szerződtek a társulathoz. (tudósítónktól)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License