hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

William Shakespeare III. Richárdja a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

[2008. Nov. 17.]

Az Európai Színházi Unió 17. Fesztiválja

Szerdán, november 19-én este 7 órakor kerül sor az Európai Színházi Unió Fesztiváljának keretében a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciójának: William Shakespeare III. Richárd című drámájának bemutatójára a színház nagytermében.

„Az előadás azt boncolgatja, hogy a hős, aki olyan tisztán látja önmagát és környezetét, hogy miként vállalhatja ennyire tudatosan megsemmisülését, bukást, miért rohan kétségbeesetten vesztébe? Lehetséges, hogy a megváltás útjai sokkal bonyolultabbak, és gyakran a gonoszságon át vezetnek? Az előadás nem föltétlenül az embermegvető, démonikusan gonosz hős jellemrajzát domborítja ki, hanem inkább a zsarnokság magányát, a megváltástól való szorongás problémáját. Nem a hatalomról szól mindenekelőtt – noha ez egy örökké érvényes kérdés marad, s magam is sokat foglalkoztam az elnyomás éveiben a hatalom és az egyén viszonyával különböző előadásaimban. Most inkább az emberi természet érdekel jobban. Persze, a Richárd mégis a politika színterén játszodik, s ki tudja miért, ama döntése, hogy gazember lesz, leginkább a mai politikusokat juttatja eszünkbe. Akik viszont legtöbbször nem gyakorolnak bűnbánatot. Napjaink csatái általában már nem a harcmezőn, hanem a média kulisszái mögött zajlanak… A produkció többszólamú kérdésekről beszél, nemcsak a hatalomért vívott esztelen harc borzalmait, s nem is csak a gonoszság mentális tulajdonságait vizsgálja, hanem Richárdot, mint metafizikus és tragikus hőst is – aki megszenvedi az életét, aki a gonoszságot a szabadság formájaként vállalja. III. Richárd tragédiája, hogy soha sem lehet tökéletesen gonosz, a hit ellenében az abszolútumot nem találja soha. Azt képzeli, hogy legyűrheti a halált azáltal, hogy maga válik a Halál angyalává, mintegy kikényszerítve az isteni beavatkozást. A bűn útja végtelen…“ (Tompa Gábor)

Shakespeare drámája Vas István fordításában szólal meg. Címszerepben: Bogdán Zsolt. Továbbá: Balla Szabolcs, Bács Miklós, Bíró József, Bodolai Balázs, Buzási András, Csutak Réka, Farkas Loránd, Fogarasi Alpár, Galló Ernő, Györgyjakab Enikő, Hatházi András, Kántor Melinda, Keresztes Sándor, Kézdi Imola, Laczkó Vass Róbert, Mányoki Bence, Molnár Levente, Nagy József, Orbán Attila, Pethő Anikó , Péter Hilda, Salat Lehel, Senkálszky Endre, Skovrán Tünde, Sinkó Ferenc, Szűcs Ervin, Visky Bence.


Rendező: Tompa Gábor; dramaturg: Visky András; díszlet- és jelmeztervező: Carmencita Brojboiu; maszkok: Varga-Járó Ilona; zeneszerző: Vasile Şirli; koreográfus: Florin Fieroiu; digitális média: Tofán Zsolt; a dramaturg munkatársa: Vajna Noémi; rendezőasszisztens: Albu István; ügyelő, súgó: Kerezsy Imola.

További előadások: november 23-án, 28-án, december 1-jén és 10-én este 7 órától.

(Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License