hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Érzelmes vígjáték Szilveszterre Sepsiszentgyörgyön

[2011. Dec. 28.]

IA Tamási Áron Színház idei szilveszteri vígjátéka László Miklós Illatszertár című darabja: egyszerre vidám és megható szerelmi történet, mely a múlt század eleji Budapest hangulatát idézi. A produkciót Béres Attila, a budapesti Operettszínház főrendezője állította színpadra, a szilveszteri előadást december 31-én este 18 órától láthatják a nézők a színház Nagytermében.

László Miklós (Bp., 1903. – New York, 1975.) színész, színpadi szerző és rendező. 1924-ben végezte el a színiakadémiát, utána a Belvárosi Színházban, majd a Teréz körúti Színpadon játszott, főleg bohózatokban. Ebben az időben kezdett színpadi műveket írni, már első darabjait nagy sikerrel játszottak Budapest és Bécs színházaiban. Illatszertár című vígjátékát 1936-ban írta, a darabot először a Pesti Színház mutatta be 1937 márciusában. Még ugyanebben az évben kivándorolt Amerikába, és New Yorkban telepedett le. Darabjait a tengeren túli színházak is szívesen játszották, az Illatszertárból 1940-ben filmet forgatottak Hollywoodban, 1963-ban musical is készült belőle.

Hammerschmidt úr, egy nagyvárosi illatszertár tulajdonosa, arról értesül egy névtelen levélből, hogy felesége megcsalja őt, ráadásul éppen az egyik alkalmazottjával. Hammerschmidt úr Asztalosra gyanakszik, ezért elbocsátja, pedig Asztalos úrnak esze ágában sincs kikezdeni munkaadója feleségével. Ő ugyanis halálosan szerelmes egy nőbe, akivel levelezés útján ismerkedett össze. Látni ugyan még nem látta, de közeledik a nap, amikor végre találkozhatnak. Akkor vajon ki lehet a csábító? És vajon ki írhatta azt a bizonyos névtelen levelet?

A Reggeli újság egyik 1937-es számában olvasható a darabról: „A Pesti Színház ... tökéletes élethűséggel felépített „Illatszertár”-ában mindent árulnak, ami ilyen színpadi drogériában kapható és aminek kelendősége van a mélyen tisztelt vásárló közönség körében. Van itt mértékletesen adagolt szentimentalizmus, könnyeztető humor, kacagtató kabaré a legjobb minőségben...” A Tamási Áron Színház előadása ugyanezt kínálja a szentgyörgyi közönségnek. És mindezt megtűzdelve közismert slágerekkel, nagyszerű látvánnyal, eredetien mulatságos karakterekkel...  (sajtóközlemény)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License