hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Két Frunză-bemutatóval rajtol a temesvári magyar színházi évad

[2009. Sep. 3.]

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház 2009/2010-es évadát szeptember elején két nagyszínpadi bemutatóval nyitja meg. Egressy Zoltán: Június című darabjának ősbemutatójára szeptember 5-én 19 órától, Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott című művének bemutatójára pedig szeptember 6-án 19 órától kerül sor.

Victor Ioan Frunză, mindkét darab rendezője hosszabb szünet után rendez ismét a temesvári magyar társulatnál. A nagyszámú szereposztásban Kardos M. Róbertet, a Nagyváradi Állami Magyar Színház Szigligeti Társulatának színművésze, Szabó Enikő, a Csíki Játékszín tagja és Katona László, a volt Krétakör Színház tagja is fellép.

Egressy Zoltán kortárs magyar drámaíró nemrég született művéről így vall: "Szabadnak lenni, de nem magányosnak, az egyik legnehezebb feladat az életben. És persze megváltódni valahogy, valamiképpen, valaki által, úgy, hogy megmaradsz önmagadnak. Ez foglalkoztatott, és persze az a reménytelen, agresszíven buta légkör, ami mostanság Magyarországon ugyancsak könnyen elveszejti az embert. Na nézzük, mi van ilyenkor...".

Hét nagy szerep s szinte eldönthetetlen, hogy ki is a történet főszereplője. Talán nem is kell eldöntenünk. A darabban szerepel az érző szívű, keményhangú, szexre éhes, a tükörtől és az öregségtől félő, önismerethiányban mégsem szenvedő gyógytornásznő, Villő Rea. A zeneboltos apa és fia, a szerelmes és térdműtétes Zár Ferenc és a nyegle nőcsábász Zár Rudolf. Dr. Bittnertől egyenes út vezet Villő Rea gyógytornaórájára, onnan pedig a történet közepébe, Gráf Karolin mézboltjába, és Budapest kacskaringós utcáira, ahol Fillér Lóránt sosem ismeri ki magát. Jelen van még Lili, az érzékeny fiatal lány, akivel szemben senki sem lehet közömbös. Hét ember élete vidáman egymásba gabalyodik, úgy tűnik, minden szép és jó, van egy nagy balhé, de az is elsimul, és a végén jön egy eső, mindent betakaró. Kire víz hull, kire meg hó.

Tom Stoppard az angol nyelv egyik legvirtuózabb író-bajnoka. A Rosencrantz és Guildenstern halott című darabja már a világ számos helyén sikert aratott. Kirobbanó erejű, bonyolultsága ellenére lebilincselő színi dolgozat. Bohózati elemeit pontos egyensúlyérzékkel méri rokonszenvesen esetlen szereplőihez.

Főszerepben Ros és Guil, két epizodista, meglehetősen egyívású, de mégis személyiségükben eltérő balfácán. Maguk sem tudják, kicsodák. Részei a történetnek, amelyet nem értenek. Belekerültek az eseményekbe, amelyhez nincs közük, és amely elnyeli őket. Fej- vagy írás játékaikba sűrített konyhafilozófiájuk tragikomikus jelentőséget kölcsönöz alakjuknak. A „főtörténet”-ből csupán forgácsokat kapunk. Hamlet intarziák. Ellenpontként viszont ott a csepűrágó csapat. A Hamlet-beli színészek, Hamlet barátai, mint hivatásuk robotosai, megkopott, fanyar nyomoroncok jelennek meg.

A bemutatókat követően a Június legközelebb szeptember 28-án látható, a Rosencrantz és Guildenstern halott című előadás pedig szeptember 29-én. (A Csiky Gergely Színház sajtóközleménye)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License