hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Suttogások és sikolyok – Ingmar Bergman forgatókönyve a kolozsvári színpadon

[2010. Jan. 7.]

Andrei Şerban rendező Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című kultuszfilmjének színpadi adaptációját viszi színre a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. Az előadás különleges színházi csemegének ígérkezik: a rendkívül bensőséges hangulatú produkció a színház új stúdiótermében lesz majd látható, a nézőtér mindössze 75 férőhelyes.

A 2007-ben elhunyt Ingmar Bergman filmrendezőt minden idők egyik legmeghatározóbb művészeként tartják számon. Woody Allen szerint: „Minden bizonnyal a legnagyobb filmművész a kamera feltalálása óta”. Az Suttogások és sikolyok (1972) történetének középpontjában négy nő áll: a haldokló Ágnes, ennek nővérei, Karin és Mária, és a szolgáló, Anna – a címben szereplő suttogások és sikolyok az ő suttogásaik és sikolyaik. A film elnyerte a New York-i Filmkritikusok Díját a legjobb rendezésért és legjobb forgatókönyvért, illetve öt Oscar-díjra is jelölték Legjobb eredeti forgatókönyv, Legjobb jelmezek, Legjobb operatőri munka, Legjobb film és Legjobb rendezés kategóriákban.

A Suttogások és sikolyok négy nőfiguráját Andrei Şerban rendezésében Pethő Anikó, Kató Emőke, Kézdi Imola és Varga Csilla játsszák. Az előadás különlegessége, hogy a rendező, Ingmar Bergman figurája is megjelenik. A forgatást megelőző próbafolyamatba pillanthatunk be, amelyet gyakran állítanak meg Bergman instrukciói és a színészek kérdései. „Bergman a forgatások előtt próbált a színésznőkkel. Megpróbáljuk feltárni, hogyan kezdődött ez a projekt és elképzelni, hogyan válik a filmbeli fikció valósággá, megpróbáljuk megfejteni a nagy rendező és néhány egyedi színésznő közös alkotásának titkát.” – vallja Andrei Şerban. Bergman szerepét Bogdán Zsolt alakítja, ennek asszisztensét Albert Csilla.

A Suttogások és sikolyok színpadi adaptációját Andrei Şerban és Daniela Dima jegyzi, az előadás díszlet-és jelmeztervezője Carmencita Brojboiu, dramaturg: Kovács Kinga.

A január 24-i bemutató előadást négy nyilvános főpróba előzi meg: január 20 és 23 között este 7 órától a színház stúdiótermében. Az előadások román nyelvű feliratozással lesznek láthatóak. A Suttogások és sikolyokat kizárólag 18 éven felüli nézőiknek ajánlják! Jegyek már kaphatók a Kolozsvári Állami Magyar Színház jegypénztárában, a jegyek ára: 20 RON. (Sajtóközlemény)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License