hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Bemutató Kolozsváron: Mértéket mértékkel - William partija, szajhák és szentek, barátok és bérgyilkosok, tolvajok és törvényhozók társaságában

[2010. Sep. 18.]

Szerdán, szeptember 22-én este 7 órától a Mértéket mértékkel című előadás bemutatójára kerül sor a kolozsvári színház nagyszínpadán. Shakespeare Szeget szeggel komédiáját ezzel a címmel viszi színre Matthias Langhoff rendező.

A francia és német nyelvterület egyik legismertebb rendezőegyénisége, az 1941-ben Svájcban született Matthias Langhoff rendezői karrierjét 21 éves korában kezdte a Berliner Ensemble-ben, ahol Brecht drámáinak rendezéseivel világhírű sikereket ért el. Főbb munkái a Berliner Ensemble mellett a berlini Volksbühne színházhoz, a Bochumi Színházhoz és a Lauseanne-i Théâtre Vidy-Lausanne színházhoz kapcsolódnak, de számos előadást rendezett Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Svájcban és Dél-Amerikában is. Heiner Müller barátjaként és állandó munkatársaként a mára már klasszikussá vált Müller által jegyzett Shakespeare-adaptációkat (Hamletgép, Titus Bonctan Róma bukása stb.) vitte sikerre elsőként. Langhoff számos további Shakespeare-variációt rendezett, legutóbb egy újabb Hamlet-verziót (Cabaret Hamlet) mutatott be Dijonban.

„Azért csinálok színházat, mert érdekelnek az élet történései, megpróbálom megérteni őket és megérteni az élet által felvetett kérdéseket. A színháznak nem elkendőznie kellene az élet történéseit, vagy ellepleznie az örökös botrányt, hanem tudatosítania bennünk. Ezt tartom a legfontosabbnak Shakespeare esetében: hogy azzal foglalkozik, ami ténylegesen megtörténik az emberek között, anélkül hogy ezeknek az okait firtatná, azt, hogy vannak-e bűnösök vagy ártatlanok. Ehelyett ráébreszt arra, hogy az embereknek elsősorban túl kell élniük, és hogy ez a túlélés határozza meg minden kapcsolatukat. Számomra Shakespeare világában az élet és a színpad eggyé válik. A színpad nem kioktat, igazol, vagy kinyilatkoztat, hanem szembesülést és egyfajta közös érintettséget teremt, vagyis nyilvános gondolkodást hoz létre.


Mértéket mértékkel a hatalom működéséről szól. Arról, hogy a hatalom úgy a jó, mint a rossz kezében önkénnyé válik és mindig ahhoz vezet, hogy az ember elkötelezi magát bizonyos ideológiák mellett, ami mindig önellentmondásokhoz vezet. És arról, hogy az igazság és a törvény egyáltalán nem abszolut értékű fogalmak. Tehát a bibliai mértéket mértékkel-elv a valóságban mindig csak azt jelenti, hogy két különböző mérték egyenértékűként állítódik egymás mellé.” – vallja a rendező.

A Mértéket mértékkel színpadi változatát Matthias Langhoff és Biró Eszter jegyzi Báthori Csaba és Mészöly Dezső fordításainak felhasználásával. Az előadásban Hatházi András,  Bogdán Zsolt, Orbán Attila, Bíró József, Dimény Áron, Szűcs Ervin, Keresztes Sándor, Buzási András, Köllő Csongor, Pethő Anikó, Kató Emőke és Varga Csilla színészek játszanak. A rendező és díszlettervező Matthias Langhoff munkatársai: Biró Eszter dramaturg, Vasile Şirli zeneszerző és Carmencita Brojboiu jelmeztervező, a hangkollázs Bodolai Balázs, a díszletfestés Arthur Bota munkája; a díszlettervező asszisztensei: Carmencita Brojboiu és Samäel Steiner, a rendező munkatársa: Bodolai Balázs, a dramaturg munkatársa: Kovács Kinga, korrepetitorok: Stollár Xénia, Incze G. Katalin, színpadi mozgás: Sinkó Ferenc, ügyelő: Nagy Yvonne.

Az előadás időtartama 3 óra 20 perc, a produkciót a 15 éven felüli nézőiknek ajánlják. (sajtóközlemény)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License