hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Kasimir és Karoline Anca Bradu rendezésében, Nagyváradon

[2009. Feb. 24.]

Ödön Von Horváth-bemutató Nagyváradon


A Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatának következő bemutatójára március 1-jén, vasárnap 19 órától kerül sor a filharmónia koncerttermében. Ödön von Horváth Kasimir és Karoline című darabját Anca Bradu vitte színre, a látványos, koreográfiai - és zenei motívumokban gazdag előadás a díszlet és jelmeztervét Dobre-Kóthay Judit készítette, az előadás zenéjét Horváth Károly szerezte, a koreográfus Mãlina Andrei volt.

A darab az 1920-as években, a müncheni Oktoberfesten játszódik, mely esemény jó alkalom arra, hogy a különböző társadalmi rétegek találkozzanak, a rejtett energiák illetve azok az ösztönök, amelyeket egyébként az etikai normák megszelídítenek, felszabaduljanak. A darab rendkívül aktuális, azokat a gondokat mi is átélhetjük, amelyeket a két címszereplő, Kasimir és Karoline történetében megjelennek, annál is inkább, mivel Ödön Von Horváth népszínjátéka is egy gazdasági világválság idején játszódik.

"A mi októberi mulatságunk a színházzal is asszociálható, azt is mondhatjuk, hogy ez az előadás az elbeszélés elbeszélése. Remélem, hogy a nézők magukra találnak azokban a mélyen emberi történetekben, amelyet a szereplők megélnek. Egy bizonyos szinten eltávolodtunk a szerzőtől és megpróbáltuk például a mutatványosok jelenetét továbbfejleszteni, olyan módon, hogy a torzszülötteknek és mutatványosoknak a világa tükörként szolgáljon a darab többi szereplője számára. Az előadás második részében ezek a különböző világok összekeverednek, egyféle univerzális vásári forgatagot alkotva, amelyben Kasimir és Karoline szerelme elvész, ugyanakkor külön-külön egy személyes felismerést is átélnek, saját kikristályosodott személyiségük feltárulását. Egy beavató tapasztalatban részesülnek: az Oktoberfest éjszakájának a végén sokkal többet tudnak magukról és a szerelmükről mint azelőtt. Drága ez tapasztalat és drámai, a szó expresszionista értelmében. Ezek a szereplők ugyanis nem buknak el, átélnek egy tragédiát, de önmaguk számára feltárulkozva kerülnek ki belőle." (Anca Bradu)

A címszerepeket Pál Hunor és Gajai Ágnes alakítja. A további szereplők: Hajdu Géza, Meleg Vilmos, Dimény Levente, Kocsis Gyula, ifj. Kovács Levente, Kardos M. Róbert, Firtos Edit, Fodor Réka, Ababi Csilla, Kiss Csaba, Halasi Erzsébet, Herman Ferenc, Csatlós Lóránt, Csepei Róbert, Szotyori József, F. Bathó Ida, Gavriş Christina, Gavriş Ramona, Veress Előd, Tóth Albert. A zenekar tagjai: Thurzó Zoltán, Bocskai Tímea, Florian Chelu, Hajdu János, Simó László.

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License