hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Hedda Gabler - az alkotók vallottak a kolozsvári előadás munkafolyamatáról

[2012. Jan. 18.]

„Amikor darabot választok, ösztönösen cselekszem, még nem tudom megmagyarázni, miért keltette fel a figyelmemet – a bemutatóra kezdem érteni, miért is tetszett meg” – vallotta be Andrei Şerban rendező a Kolozsvári Állami Magyar Színház új bemutatója, a Hedda Gabler ma délelőtti sajtótájékoztatóján.

„A stúdióban a nézők Hedda szalonjának részévé válnak, akár a kulcslyukon keresztül leskelődő meghívottak: így jobban mellbe ütheti őket az előadás” – válaszolta újságírói kérdésre. Ami a kettős szereposztást illeti, elmagyarázta: „Tetszik nekem az ötlet, hogy egy szerepet többféleképpen is el lehet játszani. Theát két nagyon különböző színésznő játssza, két különböző elképzelést követve.”

A sajtótájékoztatón az előadásban szereplő színészek, valamint Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező is részt vett. „Şerbannal dolgozni félelmetesen nehéz és szép dolog, azonban mostanra eljutottunk arra a pontra, ahol jobban megértjük egymást – és mostanra együtt tudok érezi Heddával. Ez az a fajta színház, amiért a színészi szakmát választottam” – mondta el a címszereplőt alakító Kézdi Imola.

„Mintha be lett volna kötve a szemem, vakon követtem Andrei Şerban utasításait, amelyeket az elején nem értettem meg – de bíztam a rendezőben, most pedig hálás vagyok azért, hogy olyasmit kért tőlem, ami nekem soha nem jutott volna eszembe” – emlékezett vissza a próbafolyamatra Györgyjakab Enikő, aki Pethő Anikóval dupla szereposztásban játssza Thea Elvstedet. Pethő Anikó, aki mindhárom, a kolozsvári magyar színházban született Şerban-rendezésben játszik, csak annyit árult el: Elvstedné nagyon különbözik Szonyától vagy Ágnestől.

Hatházi András, aki Brack bírót alakítja, még lakonikusabb volt. „Ami volt, már nincs, ami van, még nincs, úgyhogy semmit nem mondhatok” – fogalmazott a nemrég Bánffy Miklós Vándordíjjal jutalmazott színész. Bogdán Zsolt „az érzelmek szobrászának” nevezte a rendezőt. „Nagyon kényelmetlen folyamat, ha te vagy az anyag, amelyet a szobrász alakít, de ébren tart, új nézőpontok keresésére sarkall” – vallotta be a Jörgen Tesmant alakító színész.

A Berte-t alakító Csutak Réka valódi kalandnak nevezte a próbafolyamatot, a szó nemesebb értelmében. „Amikor szakadékhoz érsz, ugrasz, amikor folyóhoz, átúszod, mindezt a rendezővel együtt, aki elképesztő szenvedéllyel keresi a szereplők képviselte igazságot” – fogalmazott a színésznő. Varga Csilla annak örvendett, hogy az idős, keserű nagynéni, Juliane Tesman szerepe mellett egy meglepetés-szerepet is kapott Andrei Şerbantól: Mademoiselle Diana szerepét.

Szűcs Ervin a Születésnap Christianja után Ejlert Lövborg szerepét tartja a második komoly munkájának a Kolozsvári Állami Magyar Színháznál. „Tapasztalatlannak érzem magam, egyszerre izgulok és örvendek a próbák előtt – remélem, előbb-utóbb meg tudok felelni a kihívásnak” – mondta el.

Carmencita Brojboiu, az előadás díszlet- és jelmeztervezője egy „csak odaútra szóló jegyhez” hasonlította a Şerbannal való munkát, ahol induláskor még nem lehet tudni, mi lesz az úticél. „Csukott szemmel, de nyitott lélekkel és művészi érzékkel dolgozunk” – fogalmazott. (sajtóközlemény)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License