hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Érzéki, hátborzongatóan cinikus - Julie kisasszony Kolozsváron

[2012. Mar. 1.]

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Felix Alexa bukaresti rendező színrevitelében mutatja be August Strindberg Julie kisasszony című drámáját.

A Lontay László fordítása alapján készülő előadás bemutatóját  március 6-án nézheti meg a közönség a színház stúdiójában, 20 órától. A szereposztásban Pethő Anikót, Bogdán Zsoltot és Kató Emőkét láthatják viszont, a díszlet- és jelmezterveket Carmencita Brojboiu jegyzi, dramaturgként Vajna Noémi működött közre.

„August Strindberg 1888-ban íródott drámája, a Julie kisasszony meglepő módon máig megőrizte költői erőszakosságát, mélységét, erejét és modernségét – fogalmazott Felix Alexa rendező a Kolozsvári Állami Magyar Színház mai sajtótájékoztatóján, amelyet a bemutató alkalmával szerveztek. Hozzátette, a darab egyes helyzetei a mai napig provokatívak maradnak.

Visky András művészeti igazgató közölte: annak tiszteletére, hogy 2012-ben Strindberg halálának száz éves évfordulójára emlékezünk, az Európai Színházak Uniója (UTE) az idei évet Strindberg-évnek nyilvánította. A rendező elmondta, szerencsés egybeesés, hogy éppen ebben az évben állítja színpadra a Julie kisasszonyt Kolozsváron.

Felix Alexa elárulta, az előadás valódi konyhai illatokkal kezdődik majd, a mindennapi élet konkrét pillanatait idézve meg, ám később meghaladja a realizmust. „A feszültség folyamatosan nő, elérve a végleteket – feszültségteljes világban élünk, és Strindberg drámája ebben az értelemben is aktuális” – magyarázta a rendező.

Azt is megemlítette, hogy Strindberg nem a saját korának írt: közel két évtizednek kellett eltelnie a dráma megjelenése után, hogy azt be is mutassák. Még akkor is csupán egy cenzúrázott változatot láthatott a közönség, Kolozsváron azonban a teljes szöveget mutatják majd be. Ehhez az alkotóknak angol és francia színházi kutatók szövegváltozatait kellett felhasználniuk, árulta el Vajna Noémi dramaturg.

„A Julie kisasszony az emberi kapcsolatokban rejlő cinizmusról és hatalmi harcokról szól” – jellemezte a rendező az előadást, amelyben Pethő Anikót, Bogdán Zsoltot és Kató Emőkét láthatja majd a közönség. Bogdán Zsolt elmondta, nagyon kevesen hittek abban, hogy képes lesz Jean szerepét megformálni, és ettől „egy gombócot érzett a torkában” – amely azonban a próbafolyamat során teljesen feloldódott. (sajtóközlemény)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License