hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

A windsori víg nők Kolozsváron, Keresztes Attila rendezésében

[2007. May. 8.]

Pénteken, május 11-én este 7 órakor kerül sor a kolozsvári évad utolsó bemutatójára, William Shakespeare A windsori víg nők című darabjára.

A windsori víg nők - Kolozsvár, 2007
A legenda szerint Shakespeare A windsori víg nőket a királynő kérésére írta, aki a IV. Henrik Falstaffját szerelmes szerepben is látni kívánta. Ez a Falstaff azonban korántsem nevezhető hősszerelmesnek: két legyet akar ütni egy csapásra, egyszerre két feleséget is megpróbál elcsábítani, s közben rajtuk keresztül férjeik pénzét is megcsapolni. Az asszonyok elbüszkélkednek a lovagtól kapott levéllel, kirúgott szolgái felfedik tervét a férjek előtt, így végül ő maga válik kiszemelt áldozatai bosszújának céltáblájává.

Shakespeare korához képest az értékrend szinte visszájára fordult. Napjaink polgári világának erkölcsei fellazultak, már nem a tisztaság, a morális tartás és a szerelem számít értéknek, hanem a látszatok, a pénz és a szexualitás mozgat mindent. Aki ezekhez a szabályokhoz nem alkalmazkodik, áldozattá válhat. Bár a mindennapos ármánykodásokhoz képest Falstaff tette ma már mindössze apró turpisság, szinte pillanatok alatt lebukik, s e rendszer könyörtelenül megbünteti, megalázza, valósággal ledarálja a mindebből semmit nem értő lovagot. Az előadás ezt a drámaiságot próbálja kibontani megőrizve közben a vígjátéki töltetet is.

Az előadás szereplői: Szűcs Ervin, Bíró József, Orbán Attila, Vindis Andrea, Kali Andrea, Bogdán Zsolt, Hatházi András, Galló Ernő, Dimény Áron, Bodolai Balázs, Györgyjakab Enikő, Skovrán Tünde, Sinkó Ferenc, M. Kántor Melinda, M. Fodor Edina, Balla Szabolcs, Buzási András, Fogarasi Alpár.

Keresztes Attila rendező munkatársai: Bodó A. Ottó dramaturg, Bianca Imelda Jeremias díszlet- és jelmeztervező, Sinkó Ferenc koreográfus, illetve Habala Péter vívásmester.

Az előadást csak 16 éven felüli nézőiknek ajánlják.

További előadások: vasárnap, május 13-án este 7 órakor, és vasárnap, május 27-én vasárnap 7 órakor .

(Forrás: huntheater.ro)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License