hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Kedden startol az INTERFERENCIÁK 2012

[2012. Nov. 26.]

Interferenciák 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál

Holnap, november 27-én kezdetét veszi az INTERFERENCIÁK 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál. A nagyszabású eseményen az európai és ázsiai színház meghatározó egyéniségei vesznek részt, kilenc országból – Svájc, Franciaország, Bulgária, Magyarország, Németország, Dél-Korea, Csehország, Szerbia és Románia – huszonegy produkcó érkezik Kolozsvárra.

A „Hangok párbeszéde” címmel meghirdetett fesztiválon a színház és a zene kapcsolata kerül előtérbe, ugyanakkor a színházi előadások mellett könyvbemutatók, dzsessz-koncert, operaelőadások vetítései, zenei installáció, szakmai beszélgetések, a TIFF-házban megrendezett bulik, workshopok bemutatói is színesítik a programot. Az idei fesztivál kiemelt meghívottja George Banu színházelméleti szakember, aki részt vesz a szakmai beszélgetéseken is. George Banu a Koinónia Kiadónál megjelent A beszédtől az énekig című könyvének december 6-i bemutatója kapcsán előadást tart a színház és zene kapcsolatáról a a TIFF-házban.

Az INTERFERENCIÁK 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál Vasile Şirli  zeneszerző RITMUSOK: TÉR - SZÖVEG – HANG hanginsatllációjának megnyitójával veszi kezdetét.

A megnyitót máris két előadás követi: 18 órától a Stúdióban a svájci Théatre Vidy-Lausanne színhház Hand Stories című előadása (rendező, előadó: Yeung Faï), majd 20 órától a Nagyteremben Heiner Goebbels rendezésében szintén a svájci Théatre Vidy-Lausanne Max Black című előadása látható.

A Hand Stories a rendező és egyben előadó, kínai Yeung Faї családjának története: „Kínai kesztyűsbábosok öt generációjának vagyok a leszármazottja, az utolsó a láncban, ahol a bábjáték tudománya apáról fiúra öröklődött. A tudás átadásáról akartam beszélni, az előadás egyszerre lesz a családom (a Yeung család), illetve a kínai bábjáték egyetemesebb, időtlenebb története “ – mondta az előadásról az alkotó. 
Heiner Goebbels előadásában Paul Valéry, Georg Christoph Lichtenberg, Ludwig Wittgenstein és Max Black francia és angol nyelvű szövegeit használja fel.  A nemzetközi hírű zeneszerző és rendező, Heiner Goebbels saját koncepciója alapján, saját zenéjével állította színpadra a Max Black című előadást, amelyben a színész minden cselekvése fénnyé (tűzzé), képpé (történéssé) és zenévé (hanggá) válik. Az előadás teljes zenei aláfestését, a hangokat és zajokat a színész szólaltatja meg. A színpad ötletek laboratóriumaként működik, amelyek a néző számára is követhetők; André Wilms egy sampler felhasználásával sokszorozza meg előre elkészített hangfelvételeit. Költőisége és elvontsága által a nyelv zenévé válik, ahogy egy matematikai képlet is átalakulhat muzsikává, és ahogy bármilyen hang a zene részét képezheti.

Az első napot a fesztivál első bulija zárja a TIFF-házban, ahol idén a fesztivál off-programjai zajlanak: a 23 órakor kezdődő partin DJ Goranga lép fel.

A TIFF-ház ad helyet a szakmai beszélgetéseknek is: szerdán reggel 11 órakor a Hand Stories alkotóival találkozhat a közönség. (sajtóközlemény)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License