hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Ki- és belépések a történetbe: a marosvásárhelyi Akadémiai Műhely Nórája

[2008. Apr. 3.]

2008. április 6-án, vasárnap este 7 órától kerül bemutatásra a marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem Akadémiai Műhelyének legújabb pródukciója Henrik Ibsen Nórája.

Az Akadémiai Műhely évente lehetőséget teremt az egyetemen oktató művészek számára, hogy bemutatkozhassanak az egyetem gyakorló színpadán, a Stúdió Színházban. Idén Patkó Éva rendező, aki két éve végzett a marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen, Ibsen egyik legnépszerűbb drámáját állította színpadra.

Nóra története klasszikussá vált, központjában a Nő áll. Ibsen korának korszerű kérdése – a nő-emancipáció, a nő önálló helye a társadalmi és gazdasági életben – számunkra részben elavult. Sokkal izgalmasabb számunkra úgy nézni ezt a történetet, hogy Nórát, mint nőt nézzük, aki emberi értékeit is női mivoltán keresztül jeleníti meg. Ezenkívűl Ibsen dramaturgiája lehetőséget nyújt az újraértelmezésre.

Az Akadémiai Műhely most bemutatásra kerülő produkciója a színpadi jelenlét és az életszerűség mezsgyéjén mozog, egyszerre téve a történetet nagyon személyessé, ugyanakkor elidegenítővé. Az előadás nemcsak abban újszerű, hogy Nóra ezúttal áldott állapotban van, hiszen itt nem is annyira a történet, mint inkább a történetből való ki- és belépések módozatain van a hangsúly. Az Akadémiai Műhely Nórája minden alkotó személyes jegyét erőteljesen magán viseli, az előadásban használt technika pedig egységteremtő eszközként működik.

(Forrás: irodalmi titkárság)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License