hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Thomas Bernhard: A vadásztársaság –országos bemutató a kolozsvári színházban

[2008. Jan. 29.]

Thomas Bernhard A vadásztársaság című drámájának magyar nyelvű ősbemutatójára kerül sor szombaton, február 2-án este 8 órakor a kolozsvári színházban.

Thomas Bernhard osztrák író a 20. századi európai irodalom egyik legnagyobb hatású szerzője. Romániában kevéssé ismert, Kolozsváron még nem került színre darabja, ezért A vadásztársaság című művének bemutatója jelentős esemény. A szerző darabjaiban különösen szuggesztív színházi nyelvet dolgozott ki, művei végtelenített mondatfolyamok az emberi élet mérhetetlen törékenységéről.

A vadásztársaság című drámájában a szereplők egy hercegi vadászházban találkoznak, egy különböző titokzatos betegségek rágta erdő közepén. A hercegi pár, a kormányfő és felesége, egy író, és két miniszter különböző rangú beosztottjai vadászatra készülnek, ám közben a saját életük válik egyik pillanatról a másikra kétségessé. Egy világ múlik el a szemünk előtt, talán az operettekből oly jól ismert Monarchia, talán a történelem nagy birodalmi kísérletei. Ismerős figurák, jól ismert szituációk – tragikusan fölemelőek.

Az előadást Dragoş Galgoţiu rendező vitte színre, aki 10 évvel ezelőtt Shakespeare A vihar című művét rendezte meg a kolozsvári színházban. A rendező darabhoz fűződő viszonyát egy sajátos, mélységesen személyes nézőpont határozza meg: kolozsvári születése, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia térségéhez való személyes kötődése. Ebben a földrajzi-kulturális közegben, ebben a világban, véleménye szerint van egyfajta mélyen gyökerező érzékenység, pátosz, nevetségesség, egyfajta mélység, egy egészen sajátos halálfelfogás, melyet A vadásztársaságban is felfedezni vélt. „Ez a világ nemcsak elbűvöl, de amellett, hogy állandóan magamban hordozom, újra rátalálok, és nagy intenzitással lüktet bennem, valahányszor visszajövök Kolozsvárra. Ezt az előadást csak itt tudtam megcsinálni, nem Bukarestben, sem Párizsban, sem sehol máshol, csakis Kolozsváron." - vallja a rendező.

A produkció díszlettervezője az Egyesült Államokban élő Both András, aki közreműködött a Szentivánéji álom, a Troilus és Cressida, a Játék című produkciókban és akinek a díszletterv-kiállítását decemberben az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében láthatta a közönség. Az előadás jelmeztervezője Doina Levintza, aki 1979-ben már dolgozott a kolozsvári színházban a Harag György rendezte legendás Az éjjeli menedékhely című produkcióban.

Az előadásban fellépnek: Dimény Áron, Péter Hilda, Bíró József, Molnár Levente, Sinkó Ferenc, Galló Ernő, M. Kántor Melinda, Györgyjakab Enikő, Salat Lehel, Varga Andrea, Köllő Csongor. Az előadás dramaturgja Visky András, a fényterv és a zenei összeállítás Dragoş Galgoţiu munkája.

(Forrás: a színház irodalmi titkársága)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License