hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Az őrült és az apáca: bemutató Nagyváradon

[2007. Nov. 24.]

A Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata november 24-én, szombaton 19 órakor bemutatja Stanisław Ignacy Witkiewicznek Az őrült és az apáca című drámáját, Vadas László rendezésében.

Witkiewicz (1885 – 1939), vagy Witkacy, ahogy a műveit írta alá, az abszurd drámairodalom egyik előfutára volt, ugyanakkor festőként, fényképészként, filozófusként és elméletíróként is jelentőset alkotott. Witkiewicz szerint a világ lélektelen automaták tömegévé vált. A metafizikai élményt pedig semmi nem tudja már kiváltani. Sem a filozófia, sem a vallás nem képes erre, a művészet az egyetlen, ami megállíthatja a katasztrófát.

Az őrült és az apáca önéletrajzi ihletésű mű, mely egy nem reális térben („A Döglött Nyuszihoz” elnevezésű elmegyógyintézetben, a dühöngők cellájában) játszódik, ahol Walpurgot, az őrült költőt kezelik. Ebben a térben vonulnak fel az egyház és a tudomány sajátos figurái, akik fel akarják oldani Walpurg komplexusát.

Együtt lenni, feloldódni az ismeretlenben, megszabadulni a korlátainktól, a félelmeinktől. Elismerni egymást, akár őrültként is, elfogadni egymást, mégha irracionálisak is a cselekedeteink. Kiszabadulni a kényszerek alól, megszabadulni a bűntudattól nehezen lehet és ára van, mégha segítenek is nekünk levenni a kényszerzubbonyt.

Kik az őrültek és mennyire azok, hol van a normalitás és az őrület határa? El lehet-e választani ezt a két dolgot egymástól? Ha el, akkor mivel? Witkiewicz Az őrült és az apácában megmutatja, majd eltünteti a falakat. Nem lerombolja, hanem ajtót nyit az ismeretlen felé.

Rendező: Vadas László. Dramaturg: Gálovits Zoltán. Díszlet- és jelmeztervező: Albert Alpár. Szereplők: ifj. Kovács Levente, Ababi Csilla, F. Márton Erzsébet Poór Lili-díjas, Dobos Imre Kovács György-díjas, Dimény Levente, Ács Tibor, Herman Ferenc, Kiss Csaba.

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License