hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Beckett tánclépésben és Caragiale a jam session szabályai szerint: rajtol a kolozsvári évad

[2012. Sep. 6.]

Két különleges, nem hagyományos értelemben vett színdarab bemutatójával kezdődik a Kolozsvári Állami Magyar Színház 220. évada, mondta el mai sajtótájékoztatóján Tompa Gábor. A színház igazgatójának rendezésében a Romok igaz menedék (bemutató: szeptember 19.), valamint a Leonida Gem Session (bemutató: szeptember 21.) előadásokat láthatja majd a közönség.

A Romok igaz menedék alapjául Tompa Gábor Ruins True című előadása szolgál, amelyet a San Diego-i Sushi Center for the Urban Arts és a Kolozsvári Állami Magyar Színház koprodukciójában mutattak be, és amelyet Samuel Beckett Lessness című rövidprózája ihletett. A most készülő előadásban a kolozsvári társulat színészeit – Györgyjakab Enikőt, Albert Csillát és Sinkó Ferencet – láthatja a közönség. A rendező elmondta, a Romok igaz menedék a táncosok adottságai, az erőviszonyok változása, az új koreográfia (amely a Ruins True szereplője, Yolande Snaith munkája) révén különbözik majd a korábbi előadástól. Változatlan marad viszont a zene, valamint az előadás tere is, amelyet Tompa Gábor „becketti térként” említett.

A Leonida Gem Session című előadást a Caragiale-év keretében mutatja be a színház – az évforduló Tompa Gábor szerint jó alkalom a közelmúltra reflektálni, az elmúlt húsz évről gondolkodni. „A Leonida paradox módon a forradalom felmagasztosulásától, de az attól való félelemről is szól” – fogalmazott a rendező. Caragiale drámáját Tompa Gábor és Visky András színpadi adaptációjában láthatja majd a közönség, a rendező azt ígérte: az előadásban elhangzik a teljes szöveg, átszőve a közelmúltra való utalásokkal. Az előadás ugyanakkor a jazzből ismert jam session szabályait is betartja majd – a Leonida Gem Session zeneszerzője Vasile Şirli.

A két szeptemberi bemutató után 2012-ben még egy új előadást láthat majd a közönség: Friedrich Dürrenmatt A fizikusok című darabját Lori Petermann állítja színpadra (bemutató: október 12.). „Az elmúlt évadokban a kolozsvári színház egyfajta amerikai körképet próbált nyújtani, alkotók meghívásával, klasszikus és kortárs amerikai művek színpadra állításával – ezt folytatja A fizikusok bemutatója” – jegyezte meg Tompa Gábor.

Az igazgató röviden ismertette az évad további bemutatóit, kiemelve egy magyar klasszikus, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül bemutatóját Hatházi András rendezésében, valamint két fiatal rendező, Albu István és Mezei Kinga nevét. Albu István 2013-ban Matei Vişniec Kenyérzseb című drámáját, Mezei Kinga pedig Máté Angi Mamó című regényének Visky András által elkészített adaptációját állítja színpadra.

Szó esett az Interferenciák 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál programjáról (a napokban végleges lesz), valamint több járulékos rendezvényről is. Köllő Csongor több színész bevonásával, saját koncepciója alapján Örkény-estet állít majd színpadra, valamint a kolozsvári közönség is láthatja azt a Dsida-estet, amelyet Szatmárnémetiben, Szugyiczky István rendezésében mutattak be, és amelynek szereplői között volt Bogdán Zsolt és Csutak Réka is.

Visky András művészeti aligazgató hozzáfűzte, 2013-ban több felolvasószínházi előadást is láthat majd a közönség: Dragomán György Kalucsni című drámáját, Vinnai András Másikember című darabját, valamint Saviana Stănescu Useless című drámáját állítjuk színpadra. Folytatódik majd a Filmarcok című sorozat is, amelynek keretében a kolozsvári társulat tagjait filmszínészként mutatják be a közönségnek. (huntheater.ro)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License