hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Számos bemutató, fesztivál, turnék a Kolozsvári Állami Magyar Színház 2010/2011-es évadában

[2010. Aug. 31.]

Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, Kolozsvár

Három produkció próbái folynak párhuzamosan a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, derült ki a mai sajtótájékoztatón: a Matthias Langhoff rendezte Mértéket mértékkel (Shakespeare Szeget szeggel című drámáját ezzel a címmel játssza majd a társulat) című előadást szeptember 22-én mutatják be, Visky András drámáját, az Alkoholistákat október 5-én, Tompa Gábor rendezésében, a Dominique Serrand által színre vitt Arisztophanész művet, a Lüszisztratét pedig október 8-án.

November végén kerül bemutatásra a Gianana Cărbunariu-Andrea Vălean-Radu Apostol által írt Verespatak című előadás, Gianina Cărbunariu rendezésében. A társulat tagjai a produkció kapcsán a helyszínen dokumentációs munkát folytattak augusztus folyamán. December 2-án, az Interferenciák fesztiválon mutatja be a társulat Büchner Leonce és Léná című darabját Tompa Gábor színrevitelében.

December 1-13. közt kerül sor az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál második kiadására. A generációk és alkotóműhelyek közötti interferenciák új dimenziója az idei rendezvényen a terek interferenciája: a megszokott színházi terek mellett a Tranzit ház, az Ecsetgyár, a Bánffy-palota udvara és nagy valószínűséggel a Nemzeti Színház épülete is szerepel a helyszínek között. A programban két Europa-díjas rendező előadása szerepel: Krystian Lupa a spanyol Teatro de la Abadiaban rendezett Beckett-előadása és Nagy József (Joseph Nadj) koreográfus Woyzeck-rendezése. A többi előadást is neves rendezők jegyzik: Alexandru Dabija, Bocsárdi László, Benjamin Lazar, Boris Bakal, Hanan Snir, Valére Novarina, Alize Zandwijk és Keresztes Attila.

A fesztivál után újabb bemutatókra kerül sor: egy szilveszteri kabaré, Gogol: Egy őrült naplója (rendező: Tom Dugdale), Marin Drzic: Dundo Maroje (rendező: Robert Raponja), Albert Camus: Caligula (rendező: Mihai Măniuţiu), Arthur Miller: Az ügynök halála (rendező: Tom Dugdale), Lázár Ervin: A négyszögletű kerek erdő (rendező: Albu István).

Folytatódik a klasszikus magyar drámák felolvasószínházi sorozata, de a stúdióterem költői esteknek is teret nyújt az idei évadban. A sorozat meghívottai a közeljövőben: Markó Béla, Kovács András Ferenc, Balla Zsófia, Király László, Kiráy Farkas és Király Zoltán és lesznek.

„Off” programja is lesz a színháznak a társulat tagjai olyan projekteket javasolnak, amelyek megvalósítását maguk irányítják majd. Ebben a sorozatban lesz látható Visky András: Tiramisu: Megöltem az anyámat című darabja Dimény Áron és Albert Csilla előadásában, Jean Genet Cselédek című darabja Bíró József rendezésében, de több előadásterv körvonalazódik már.

A színház műsorán továbbra is szerepelnek majd azok az előadások, amelyek népszerűek a közönség körében, illetve fesztiválokra kaptak meghívást. Májusban több előadással vendégszerepel Kolozsváron a budapesti Vígszínház is.

A gazdag itthoni repertoár mellett a társulat számos fesztiválra, turnéra és vendégszereplésre kapott meghívást Székelyudvarhelyre, Pécsre, Bukarestbe, Marosvásárhelyre, Budapestre, Franciaországba, Dél-Koreába, valamint Stockholmba. (hírszerk)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License