hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Kortárs román dráma a nagyváradi Szigligeti Társulat Stúdiójában

[2009. Apr. 23.]

Radu Macrinici Tamás evangéliuma című drámáját mutatja be április 25-én, szombaton 19 órától a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata. A darabot a társulat rendezője, Vadas László vitte színre. Szereplők: Pál Hunor (Espinosa), Dobos Imre (az apa), Ababi Csilla (a lány), Herman Ferenc (a fiú).

Radu Macrinici (sz. 1964, Segesvár) a kortárs román drámairodalom „új hullámának” egyik jeles képviselője. Az Atelier Nemzetközi Színházi Fesztivál alapítója, 1992 és 1998 között a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház igazgatója volt. 1996-ban Camil Petrescu-díjat kapott, 1997-ben a T/Ţara mea című drámája nyerte el az UNITER-díjat.

Drámáit több nyelvre is lefordították, játszották Párizsban, Madridban, Brüsszelben, Lisszabonban.

A darab Jorge Luis Borges Márk evangéliuma című elbeszéléséből ihletődött, de ennek a realitástól eloldott, mintegy kísérleti helyzetté átírt változatával találkozunk a Tamás evangéliumában. Espinosa, egy fiatal orvostanhallgató és a Gutre család találkozása egy világtól elzárt kápolnában a megváltás iránti vágy, a csoda, az áldozathozatal és áldozattá válás evangéliumi toposzait eleveníti fel. Kétféle tudásforma, a jelek kétféle olvasata ütközik meg a darabban, amelyek egymás számára végzetesen lefordíthatatlanok, átjárhatatlanok maradnak. Ki a megváltó? Kik azok, akik keresztre feszítették Jézust? Szükségszerű-e az áldozat? Keresztre feszítjük-e újra és újra a megváltót? - az előadás ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Tamás evangéliuma plakát hírbe

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License