hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Sirály - Kiss Csaba rendezése a Tamási Áron Színházban

[2008. Oct. 8.]

A. P. Csehov Sirály című darabját Kiss Csaba rendezésében viszi színre a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A bemutatóra október 10-én pénteken este hét órától kerül sor a Tamási Áron Színház Nagytermében.

A Sirály, mint Csehov valamennyi darabja, olyan, akár egy pasztellszínekből festett, borongós hangulatú csendélet. Egyszerre költészet és az élet pontos, részletes ábrázolása. Nincsenek benne fordulatos kalandok, különleges események, csak emberek vannak. Emberek, akiket először távolból láthatunk, amint teljesen érdektelen dolgokról fecsegnek, aztán egyszer csak egyre közelebb jönnek és egyre többet árulnak el magukról. Végül személyes ismerőseinkké válnak. Mert maguk is vidám és gyötrődő, életük értelmét kereső emberek, akik nem egyszerű szereplőként, hanem valódi sorsokként jelennek meg a színpadon. Múltja, története, karaktere van a legkisebbnek is közülük.

A látszólagos mozdulatlanság, cselekvésképtelenség alatt gazdag érzelmi-lelki-szellemi hullámzásnak lehet tanúja, aki figyel e természetes emberi párbeszédekre. Mert bár a szereplők csak beszélgetnek, ábrándok, remények, örömök, fájdalmak közvetítésére szolgál ez a nyelv. Csehov mondta: „Az életben az emberek nem lövik agyon és nem akasztják fel magukat minden pillanatban, nem lesznek szerelmesek és nem mondanak örökké bölcseket. Idejük nagy részét evéssel, ivással, nők vagy férfiak utáni hajkurászással és ostoba fecsegéssel töltik. Ezért ezt kell bemutatni a színpadon. Olyan darabot kell írni, melyben az emberek nem azért jönnek, mennek, ebédelnek, időjárásról beszélgetnek vagy kártyáznak, mert a szerző úgy akarja, hanem mert ilyen az élet. A színpadi életnek is ilyennek kell lennie.” Csehov kétségkívül olyan mélyen ragadja meg az emberben a természetességet és őszinteséget, ahogy csak a legnagyobb írók tudják. A XXI. század feje tetejére állított világában is ösztönözni tud arra, hogy jobban figyeljünk egymásra, mert nem egyszerű képlet az ember, sokkal több annál, mint amennyi elsőre látható rajta.

Kiss Csaba rendező, drámaíró, a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, akit átiratai és az azokból készült előadásai alapján magyar színházi körökben Csehov-szakértőként is számon tartanak. Korábbi nagy sikerű Csehov-feldolgozásai után, melyeket a szerző elbeszélései, levelei és egyéb rövid írásai nyomán készített, a Tamási Áron Színházban rendezett Sirály az első Csehov-dráma, amit színházban rendez.

Az előadás szereplői: Gajzágó Zsuzsa, Nagy Alfréd, Váta Lóránd, Kicsid Gizella, Veress László, Albu Annamária, Szalma Hajnalka, Pálffy Tibor, Nemes Levente, Diószegi Attila, Kolcsár József, Márton Lóránt, Magyarosi Imola. Az előadás színpadra állításában közreműködtek még: Radnai Annamária dramaturg, Bartha József díszlettervező, Kiss Zsuzsa jelmeztervező és Könczey Árpád zeneszerző. A rendező munkatársa Czegő Csongor.

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License