hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

A nemzet csalogánya a temesvári színpadon: zenés darab Blaha Lujza életéről

[2008. Dec. 17.]

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház december 21-én, vasárnap, 19 órakor mutatja be Kerényi Ferenc A nemzet csalogánya című darabját a színház Nagytermében. Az ünnepek előtti premier, melyben élő zenével kísért közismert nóták csendülnek fel, a temesvári magyar színház idei évadjának harmadik bemutatója.

Mátyás Zsolt Imre első nagyszínpadi rendezése a magyar színházművészet emblematikus alakját, Blaha Lujzát jeleníti meg. A nemrégiben elhunyt, kétszeres Madách-díjas, irodalom- és színháztörténész Kerényi Ferenc darabjában egy fiatal lány története jelenik meg, aki versenyvizsgára jelentkezik egy színházban. Várakozása közben rátalál Blaha Lujza egykori naplójára és belelapoz. Ezzel veszi kezdetét a múlt felidézése, melyben a szereplők a híres színésznő életében fontos személyiségeket testesítenek meg, olykor több szerepet is magukra öltve.

Az előadás fontos üzenet lehet egy értékválsággal küzdő kor számára, amikor a profizmust, a szakmai hozzállást teljesen kifordított, eltorzított formában értelmezzük, elfeledkezve a jó értelemben vett hivatástudatról és arról a szakmai alázatról, ami elengedhetetlenül szükséges az alkotáshoz. Ezeknek a gondolatoknak a megfogalmazására, közvetítésére törekszünk azzal az alkotói csapattal, amelyikkel a közönség elé állunk a Blaha-jelenséget bemutató előadással.

A produkcióban, a fiatal Blaha Lujzát, a társulathoz újonnan szerződtetett Szűcs Noémi alakítja, az idősebb Blaháné szerepében pedig a nagy népszerűségnek örvendő Fall Ilona lép színpadra. Péterfy Lajost, a színház örökös tagját is viszontláthatja a temesvári közönség, ugyanakkor Dukász Péter, Molnos András Csaba, Faragó Zénó (szintén új tagja a temesvári magyar társulatnak), Mátray László és Higyed Imre is fontos szerepet kap az előadásban. A zenekar tagjai: Müller Ferenc, Erdődi Endre, Tódor Béla, Krajcsik Andreea, Jurca Andreea, Birtea Iuliana, Vicar Carmen, Krajcsik Patricia.

A nemzet csalogánya a bemutatót követően, decemberben 22-én és 29-én is látható lesz a Csiky Gergely színházban.

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License