hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Mától két hétig fesztiválváros lesz Sepsiszentgyörgy: elkezdődött a Reflex 2.

[2012. Mar. 16.]

REFLEX 2 – Nemzetközi Színházi Biennálé

Hivatalosan is elkezdődött a Reflex 2. Nemzetközi Színházi Biennálé. Hatalmas az érdeklődés a közönség és a szakma részéről is a sepsiszentgyörgyi fesztivál előadásai iránt: csupán néhány produkcióra maradt még hely, ezért aki eddig nem váltott bérletet vagy nem vásárolt jegyet, csupán abban reménykedhet, előadások kezdése előtt hátha elcsíp szabadeladásban egy-egy belépőt.

A március 30-ig tartó fesztiválon összesen 500 fellépő lesz, 4000 személyre számítanak az előadásokon, ám a kísérőprogramokkal együtt a szervezők számításai szerint eléri a 7000-et a résztvevők száma. 90 meghívottja van a fesztiválnak, főleg támogatók, szakemberek, a teatrológus-workshop előadói, az esti beszélgetések moderátorai – hangzott el a március 16-i fesztiválnyitó sajtótájékoztatón.

Mivel sok stúdióelőadás van, amelyre kevés nézőnek tudnak helyet biztosítani, nehéz volt a belépőkkel sakkozni; előfordult, hogy a sajtósoknak, kritikusoknak sem jutott jegy mindegyik látni kívánt előadásra. Bocsárdi László fesztiváligazgató, a Tamási Áron Színház igazgatója bejelentette, mivel nagyon sok sepsiszentgyörgyinek nem jutott jegy a Hedda Gabler előadásra, áprilisban és májusban buszt foglalnak Kolozsvárra a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadását látni akaró személyeknek.

Bocsárdi elmondta, igyekeztek a helyszíneket szerény lehetőségeik szerint „fesztiválkész állapotba” hozni. Van új színházi büfé, és a be nem fejezett stúdiótermet is előkészítették néhány előadás fogadására. Az Olt utcai Bástyában lesz esténként a fesztiválkocsma, a szakmai megbeszélések után itt tartják a koncerteket, bulikat. A fesztivál Facebook-oldalán napi rendszerességgel kapnak friss információkat a Reflex lájkolói. A teljes program, információk a társulatokról a honlapon olvashatók három nyelven.

A 2009-es első kiadáson megszervezett ifjú kritikusok műhelyét idén azért váltotta fel a közép-kelet-európai teatrológus hallgatók műhelye, mert szinte a Reflexszel egy időben Varsóban tartják a Nemzetközi Kritikusszövetség kétévente esedékes kongresszusát – mondta el Bodó Ottó, a In/between reflex(ions) nevű program projektvezetője. A diákok műhelymunkájának vezetői kiemelkedő színházi szakemberek: Alice Georgescu színikritikus, a Román Kritikusszövetség elnöke, Marian Popescu színházkutató, a Bukaresti Egyetem professzora és Maria Shevtsova színházkutató, a Goldmiths, University of London professzora. A diákok napi rendszerességgel publikálják angol, magyar és román nyelvű írásaikat a fesztiválhonlapról elérhető blogfelületen, emellett a magyarországi Ellenfényben is megjelennek írásaik.

Összesen 15 Mecénás-bérletet adtak el az idén, tehát kevesebbet, mint 2009-ben a fesztivál első kiadásán – ez azt jelenti, a helyi üzletemberek támogatása megcsappant, ám ezt kompenzálták a főtámogatók, akik idén mélyebben nyúltak a zsebükbe.

A fesztivál főtámogatói: a Mol, a Kovászna Megyei Tanács és a Sepsiszentgyörgyi Helyi Tanács képviselői is jelen voltak, és egyöntetűen kiemelt fontosságúnak nevezték a Reflex fesztivált. A két önkormányzat 250-250 ezer lejjel támogatta a kulturális eseménysorozat megszervezését.

Ma 18 órától a fesztivál kísérőrendezvényeként megnyitják a Magma kortárs képzőművészeti kiállítótérben Németh Ilona és Jaro Varga kiállítását, 20 órától pedig a Tamási Áron Színház nagytermében Balanescu Quartet-koncert lesz. A fesztiválkocsmában ma este Küb_Beat zenél.

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License