hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Szentivánéji álom - bemutató a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban

[2009. May. 4.]

Szerelem, álom, varázs, kétkezi munkások és tündérek találkozása egy titokzatos nyári éjszakán – így lehetne röviden összefoglalni a Szentivánéji álom című darabot. Shakespeare közismert vígjátékát május 5-én, kedden este 19 órától mutatja be a sepsiszentgyörgyi színház társulata Török Viola rendezésében.

Géher István írja a darabról: „Folytatása és egyben paródiája is a Romeo és Júliának. Ugyanazt mutatja be, de máshogy: kifordítva és megsokszorozva.” Oberon tündérkirály egy különös varázsszerrel és koboldja, Robin pajtás segítségével meg akarja leckéztetni Titánia tündérkirálynét; két fiatal pár furcsa szerelmes kalandba keveredik az athéni erdőben; egy csapat műkedvelő mesterember (a jelen előadásban mesterasszony) pedig színjátékot készül előadni Theseus, Athén hős hercege, és Hippolyta amazon királynő mennyegzőjének tiszteletére. A cselekmény Szentiván éjjelén játszódik, amikor a néphit szerint valóban életre kelnek a tündérek, manók, az álomvilág csodalényei, hogy megtréfálják az embereket. Álom és valóság között megszűnik a határ ezen az éjszakán.

Hogy miért egy elvarázsolt tündérmese keretében mutatja be a szerző a párkeresés és a szerelem misztériumát? Talán azért, mert két lélek találkozása valóban olyan titok, melyet igen nehezen lehetne konkrétan megmagyarázni. A Tamási Áron Színház társulata mégis kísérletet tesz arra, hogy a lehető legemberibb, legegyszerűbb formába öntse a történetet, rámutatva arra, hogy az álmok sokszor tisztábbak és őszintébbek a valóságnál, hogy a tündérek sokszor csak más, távoli kultúrák idegen szellemiségének képviselői, hogy vágyaink valóra válásának igazi varázseszköze sokszor csak a hit ereje.

Az előadás színpadra állításában Török Viola rendező munkatársai voltak: Fatma Mohamed koreográfus, Bartha József díszlet- és jelmeztervező, Könczei Árpád zeneszerző-koreográfus, Sebastian-Vlad Popa és Nagy B. Sándor dramaturgok, valamint Deák Barna szcenikus. Szereplők: Diószegi Attila, Szalma Hajnalka, Nemes Levente, Debreczi Kálmán, Kolcsár József, Nagy Alfréd, Magyarosi Imola, Fekete Mária, Váta Loránd, Kicsid Gizella, Mátray László, Márton Lóránt, Majlát Titi, D. Albu Annamária, Erdei Gábor, Pál-Ferenczi Gyöngyi, Sebestyén Melinda, Gajzágó Zsuzsa, Bicskei Zsuzsa. Az előadást a Tamási Áron Színház Nagytermében tekinthetik meg az érdeklődők.

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License