hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Hosszú péntek-bemutató Kolozsváron: a Kaddis a meg nem született gyermekért színpadi változata

[2006. Dec. 7.]

Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekért című regényének Visky András által jegyzett színpadi változatának bemutatójára kerül sor pénteken, december 8-án este 8 órakor a kolozsvári színházban.

A Hosszú péntek főhősének gyönyörű szerelme és házassága válásba torkollik. A titokzatos nevű B. nem tudja feldolgozni közelmúltja eseményeit, a még tulajdonképpen gyermekként megélt fogságot ugyanúgy, ahogyan csodálatos életben maradását sem. Gyermekkorának, iskolás éveinek, deportálásának traumái közé és szerelme közé állnak mindegyre, áttörhetetlen falként. A feleség gyermeket szeretne, a férj nem; a férj lezárhatatlan múltját cipeli mindenüvé, a feleség kettőjük életét szeretné kibontakoztatni, megszabadulva a reájuk nehezedő történelemtől.

Érthetetlen, hogy az európai kultúrát alapjaiban megrázó világháborús tapasztalatok után az élet megy tovább; érthetetlen, hogy a boldogság nem megosztható.

A Hosszú péntek a névtelen szenvedők és boldogságra vágyók drámáját bontja ki poétikus eszközökkel, a színpad terében közösen megélhető katarzis nem titkolt reményében.

A Tompa Gábor által rendezett előadás a Tanítványokhoz hasonló módon jött létre, Visky András dramaturgként is részt vett a próbafolyamatban. A darabjaiban mindegyre visszatérő motívumokból és történetekből – gyermekkor, szerelem, fogság, szabadulás – felépülő színpadi mű tisztelgés Kertész Imre életműve előtt is. A sajátos hangvételű előadásban fellépnek: Dimény Áron, Péter Hilda, Orbán Attila, Bodolai Balázs, Györgyjakab Enikő, Bogdán Zsolt, Molnár Levente/ Galló Ernő, Salat Lehel, Sinkó Ferenc, Kató Emőke. A díszlet- és jelmezterv Carmencita Brojboju, a koreográfia Vava Ştefănescu, a zenei összeállítás Tompa Gábor munkája. Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

További előadások decemberben: hétfőn, 11-én, pénteken, 15-én és szerdán, 20-án este 8 órakor. Tekintettel az előadás stúdiójellegére, kérjük, jegyeiket elővételben váltsák ki a színház jegypénztárában.

(a színház irodalmi titkársága)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License