hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Egy gyilkos játszma története - Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Mozgásszínházi Műhelye és a budapesti Panboro Mozgásszínház 2006 február 10-én este 7 órakor mutatja be FREE című koprodukcióját. A Friedrich Dürrenmatt Baleset című kisregénye alapján készült adaptációt a Sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házának Stúdiótermében játszák.

***

A FREE című előadás azt mutatja be, hogy juthat el az ember oda, hogy elveszítse az „ép” eszét. Dürrenmatt őrültjeinek igazsága így hangzik: senki sem ártatlan, bárkire rábizonyítható egy bűntény.

Eljön a nap, amikor valaki arra késztet, hogy elmeséljük az életünket. És amikor az életünkről mesélünk, az affektív emlékezet fikciókat teremt. Azt hisszük, hogy mindent elmondunk, amit el kell mondanunk, valójában azonban csak azt mondjuk el, amit önmagunknak is képesek vagyunk bevallani. Ez történik Alfredo Trappsal, Dürrenmatt képzeletbeli hősével is: egy napon a gépkocsi, amellyel utazik, csütörtököt mond, s neki idegenek házában kell éjszakáznia. Olyan idegenek közt, akik barátoknak bizonyulnak.

A FREE Uray Péter (Panboro Budapesti Mozgásszínház) ama álmából született, hogy a sepsiszentgyörgyi Háromszék Társulatát a szövegszínház világába csábítsa.

A Háromszék Táncegyüttes Mozgásszínházi Műhelyének tagjai – Dávid Péter, Nagy Attila, Szekrényes László, Téglás István mellett – Kolozsváron és Marosvásárhelyen végeztek. A produkcióban részt vesz a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház két művésze, Sebastian Marina és Fatma Mohamed is.

Dürrenmatt kisregényének színpadi adaptációja Nina Ţînţar drámaíró munkája, a szöveg magyar fordítását Czegő Csongor a Tamási Áron Színház irodalmi titkára végezte. Az előadás koreográfiáját Fatma Mohamed dolgozta ki, zenéjét Eusebio Apostolache szerezte, díszletét Bagoly Zsuzsanna tervezte.

Az előadást az Andrei Mureşanu színház színésze, Florin Vidamski rendezte, aki mögött már áll hasonló tapasztalat.

(Nina Ţînţar)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License