hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Brecht-klasszikus a szatmári színpadon

[2012. Dec. 3.]

Német drámát vitt színre december 1-én a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. Bertolt Brecht-Paul Dessau Kurázsi mama és gyermekei című klasszikussá vált darabját a társulat idén alkalmazott fiatal rendezője, Vargyas Márta állította színpadra.

A Kurázsi mama és gyermekei nem pusztán ,,háborús dráma”, és főként nem historizáló alkotás, nem afféle pacifista drámai röpirat, de nem is családtörténet. A Brecht késői, érett drámái közé tartozó darab, mely maga is háború idején született, komplex látlelet nyújt a háborúról, a túlélésről és a halálról, jó és rossz döntéseinkről és azok következményeiről. Rólunk. Arról, ahogyan túlélésünkhöz ragaszkodunk, és arról, ahogyan ez a ragaszkodásunk végső soron veszélybe sodorja túlélésünket, vagy szeretteink életét. A harmincéves háború idején játszódó darab cselekménye bonyodalmas, ugyanakkor egyetlen szereplő, az elszántságáról híres Fierling Anna és családja sorsát követi nyomon. A kalmárkodásból élő, kemény és bátor markotányosnő, saját és gyermekei túléléséért küzd a háború sötét világában. A túlélés alapja és egyetlen lehetősége számára a kalmárkodás, és az ebből származó anyagi biztonság. E biztonsághoz való merev ragaszkodásában azonban Kurázsi mama valami sokkal fontosabbat és értékesebbet veszít el...

Az előadás szereplői: Lőrincz Ágnes - Poór Lili-díjas, Sándor Anna, Egger Géza, Skapinyák Szilárd m. v.,Gaál Gyula, Nagy Orbán, Kányádi Szilárd, Czintos József - Jászai-díjas, Bessenyei István, Varga Sándor, Rappert-Vencz Stella, Tóth-Páll Miklós - Bánffy Miklós-díjas, Kovács Éva - Poór Lili-díjas, Marosszéki Tamás, Péter Attila Zsolt, Poszet Nándor, Méhes Kati - Poór Lili-díjas, Zákány Mihály, Némethy Zsuzsa, Gál Ágnes, Bándi Johanna, Gaál Gyula, Nagy Orbán, Laczkó Tekla. Zenészek: Muncean György Róbert, Nagy Dániel, Poósz Balázs és Mándi Beatrix. Az előadás zenei vezetője Manfrédi Annamária, díszlettervezője az UNITER-életműdíjas és Jászai Mari-díjas Dobre-Kóthay Judit, jelmezeit Szabó Anna tervezte, koreográfusa Gabriela Tănase. A dramaturgiai munkákat Bessenyei Gedő István végezte, asszisztense Tamás Ágnes volt. A produkció ügyelője Fábry Zoltán, súgója Varga Katalin. (sajtóközlemény)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License