hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Váry O. Péter

Fel kellett nőni a Reflexhez

(Nemzetközi Színházi Biennálé)

Háromszék, 2009-03-19

REFLEX Nemzetközi Színházi Biennálé

Bocsárdi László szerint az utóbbi tizenöt év legnagyobb székelyföldi színházi rendezvénye a kedden elkezdődött Reflex Nemzetközi Színházi Biennálé, általa Sepsiszentgyörgy európai összefüggésbe került. Hogy a részt vevő társulatok elfogadták a meghívást, azt bizonyítja, az alapértékekbe vetett hit egy vidéki kisvárost is fontos kulturális központtá tehet — ahhoz azonban, hogy a Tamási Áron Színház eljusson a Reflex megszervezéséhez, hosszú utat kellett megtennie.

A fesztivál második napján tartott sajtótájékoztatóján az igazgató mindenekelőtt kiemelte azt a példaértékű összefogást, mellyel a megyei és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a valódi kultúra mellett tette le voksát, értékelte ugyanakkor a gazdasági szféra segítségét is, erre példaként az igencsak borsos árú mecénásbérletek kelendőségét hozta fel: ezerlejes áron 43 ilyen belépő kelt el. Végleges költségvetése nincs még a fesztiválnak, jelenleg százezer lej körülire becsülik, a megye és a megyeszékhely húsz-húsz ezer lejes támogatása mellett pályázatokból, szponzoroktól remélik a hiányzó összeget, illetve a román kulturális tárca segítségére is számítanak, mely ugyan továbbra is befagyasztva tartja a művelődési pályázatokat, de tízezer lejes támogatásra miniszteri ígérettel rendelkeznek.

Ami az első előadás iránti hatalmas érdeklődést illeti, az igazgató arra a következtetésre jutott, a sepsiszentgyörgyi színházlátogatók megértek arra, hogy egy magas színvonalú kultúrát képviselő rendezvénnyel ajándékozzák meg őket, „kulturális éhséget érzek, ami örvendetes, mert a világ nem erre halad", mondta Bocsárdi László. Emlé­keztetett, a fesztivál a színház hatvanadik születésnapi ajándéka is egyben, s hogy e hónap folyamán rangos elismerésben részesültek a társulat tagjai (Nemes Levente Kaszás Attila-díja, Váta Loránd Jászai Mari-díja), és további rangos díjakra jelölték (öt kategóriában az Uniteren) a színházat, azt jelzik: 2009 márciusa egyértelműen a Tamási Áron Színház ünnepe.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License