hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Szebeni Zsuzsa

Exupéry a felhők felett

oszmi.hu, 2008-01-26

Már korábban is, de különösen a Puck Bábszínház 2006-os bemutatkozását, Pályi János előadását és beszámolóját követően megkülönböztetett figyelemmel követte az Intézet Kovács Ildikó munkásságát. A száraz pályázati terveket követően folyamatos lett vele a kapcsolat.

-Elkészültek a képek?

-Én még találtam egy cikket róla...

-Tudod, hogy milyen jó barátok Heni bácsival...

- Először vele dolgoztam a Kolibriben....mondják a kollegák.

-Vajon el tud jönni a kötet bemutatójára?

Pár hónapja egy kötetet szerkesztek Kovács Ildikó bábrendezőről.

Nem lesz az úgy jó!-mondta az eredeti koncepciómra. Egy listát adott át nevekkel, telefonszámokkal: -Őket keresd meg, velük együtt dolgoztam, ez egy társas műfaj - mindent tudnak.

Ne rólam szóljon a könyv. A bábosokról, az alkotótársakról, a közösségről, a gyermekekről, arról, amit tudtunk, vagy nem tudtunk adni nekik.

A lista itt van az asztalomon, a beszélgetések nagyobb része elkészült.

Fiam, ez egy dzsungel, ebből még én magam se látok ki - mondta saját életművére. Ötvenkilenc év rendezés tizenegy bábszínházban, három nyelven mind Románia, mind Magyarország területén.

2007-ben a kolozsvári Puck bábfesztiválon bemutatták az Ördögverő jóbarátok című rendezését. Kovács Ildikónál, a lakásán próbálták végig az előadást. Az előadás előtt két órával nála voltam.

Képzeld - mondja - ez a kifejezetten gyermekeknek szánt előadás este nyolckor lesz, ráadásul zsűri előtt. Ez megengedhetetlen. Bocsáss meg egy pillanatra - felemeli a piros telefont: Te Laci!* - veszi a listáját - El ne felejtsétek elmondani, miközben kinéztek a nézőtérre, hogy: 1."-Nahát, ezek a kiscsoportosok, hogy megnőttek" és további pontokba szedte a tennivalókat: 2.- 3.- 4.- és végül: -Az előadás végén nehogy megálljatok várni a tapsot! Fussatok körbe-körbe és ne feledjétek kikiáltani: Éljenek a gyerekek!-majd szigorúan rám néz. Te majd megnézed, hogy betartották-e!

Megnézetem, mindent betartottak. A "nagycsoportosok" remekül szórakoztak, de még az a két- vagy háromsornyi cserfes gyermek is, aki a késői kezdés ellenére is aktív részese volt az előadásnak.

Bizonyára most a jelentőségéről kellene írni, az előadásairól, vagy a tanításairól. Arról, hogy kevesen tudják, szimbolikus hangvételű képeket festett és a gyermeki látásmódot bemutató filmet rendezett. Arról, hogy milyen merész és új utakat járt be, hogy mekkora jelentőséggel bír, hogy mind a román, mind a magyar, mind az erdélyi német bábos szakma magáénak vallja. Arról, hogy láthatatlan, de máig is létező szellemi hidat vert Kolozsvár és Kecskemét között. Arról, hogy hitt a bábu hatalmában és a gyermekekben, és ezt a hitet hogyan adta tovább...

Az utóbbi hónapokban a mérhetetlen tiszteletből és a messzi hódolatból, ami kijárt Kovács Ildikó, a páratlan Karnyóné és Übü rendezőjének, szeretet és féltés lett. "Jaj, hogy ne csússzon el!" "De jó lenne, ha kimenne újból sétálni!" "Vajon megérkeztek-e a Schéner Mihály fotók a készülő János Vitézhez?" "Nem vette fel a telefont. Vajon miért?"

Egyik beszélgetésünk alkalmával, tudva azt, hogy szereti Exupéryt, adódott a kérdés:

-Miért nem rendezte meg soha a Kis herceget?

Mert nem láttam egyetlen jó előadást sem belőle.-válaszolta. Talán filmben egyszer egy jó változatot. De kitaláltam, hogy lenne jó: Egy szabad, szinte improvizatív előadás lenne. Kálid Artúr játszaná a pilótát. Tudod, ő egy vándoralkat. Egy régimódi bőr repülősisakban képzelem el, amelyre a repülős szemüveget hányavetin rácsúsztatjuk. A színpadon jelzésszerűen lenne egy roncs, vagy a repülőgép részlete.

Azon túl csak létrák lennének, és János** játszaná el a többi szerepet. A létrákon jelennének meg a bolygók, a király, a róka... Erre a bravúros játékra csak ő lenne képes.

Csak a kisfiút nem találtam... Arra is gondoltam, hogy esetleg legyenek többen...

Sejtem most már, hogy hol van, sejtem, hogy mit csinál Kovács Ildikó. Dolgozik, rendez, egy ideális "égi" bábszínházban... Talán már a kisfiút is megtalálta ott, a felhők felett... Asztali próbát tartanak, mert azt is tőle tudjuk, milyen fontos a bábszínházban. És írja a listát, hogy semmi se felejtődjön el. 1.2.3...


*György László

**Pályi János

Kovács Ildikó adatlapja a hamlet.ro-n


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License