hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Rostás-Péter Emese

Helmut Stürmer-albumot mutattak be a kolozsvári Interferenciák fesztiválon

Krónika, 2007-12-05

Interferenciák - Nemzetközi Színházi Fesztivál

Harminc év díszlettervezői munkájáról nyújt átfogó képet az a Helmut Stürmer-album, amelyet az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében mutattak be tegnap Kolozsváro

A Koinónia kiadó gondozásában megjelent, háromnyelvű – román, angol és német – kötetet a kiadó igazgatója, Visky András ismertette. A romániai származású, Németországban élő Stürmer díszlettervei műalkotások, számára a színház a képzőművészet és az alkalmazott képzőművészet közötti párbeszédre biztosít lehetőséget – fejtette ki, hozzátéve, hogy az album révén az alkotó műhelyébe, az alkotás folyamatába is betekinthet az olvasó, hiszen a színpadképek fotói mellett számos vázlat is található a könyvben. Az album az 1975-ös, Liviu Ciulei rendezte Éjjeli menedékhely díszlettervével indul (a Gorkij-művet a bukaresti Bulandra Színház mutatta be), és a 2007-ben a Glyndebourne Fesztiválopera számára tervezett, A szerelemről és más démonokról című Eötvös Péter-opera díszlettervével zárul (a Marquez nyomán írt operát Silviu Purcărete állította színpadra).

A könyvbemutatón jelen levő Helmut Stürmer a Kolozsvári Állami Magyar Színházhoz fűződő kapcsolatáról vallott az érdeklődőknek: különös jelentőségűnek tartja, hogy tavaly májusban itt rendezhette meg a rendszerváltás óta első hazai, nagyszabású kiállítását. A színház előcsarnokában jelenleg, az Interferenciák fesztivál idején Both András díszletterveit láthatja a közönség – Visky András ígérete szerint jövőre az ő munkáiról készült képeket is albumba szerkesztve vehetik kézbe az érdeklődők.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License