hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Évadnyitó bemutató Sepsiszentgyörgyön a Magyar Dráma Napján

[2012. Sep. 19.]

Magyar dráma bemutatójával ünnepli a Tamási Áron Színház a Magyar Dráma Napját. Szeptember 20-án és 21-én Spiró György Az imposztor című darabjának bemutató előadásaival indul a Tamási Áron Színház 2012/2013-as új évada. Az előadást Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti igazgatója rendezi, akinek A csárdáskirálynő és A szabin nők elrablása című nagy sikerű előadások után ez lesz a harmadik sepsiszentgyörgyi rendezése. A színház vezetősége felhívja a bemutató-bérletes nézők figyelmét, hogy az évadnyitó előadásig szíveskedjenek kiváltani az új évadra szóló bérleteiket.

Spiró György Az imposztor című darabja erős színházi vonatkozású mű, de a kisvárosi színészi lét érzékletes ábrázolásán túl a politikai hatalommal szembeni ellenállás és behódolás kérdéskörét is körüljárja. Vilnába, az orosz megszállás alatt levő lengyel népességű városba érkezik a fővárosból Bogusławski, a nagy színész, hogy eljátsszon egy főszerepet. A vidéki világban a kívülálló, a helyi problémákat felülről látó művész optikája új perspektívát jelent: olyan nézőpontot, mely a közegből magából eddig nem volt látható, s mely olyan alternatívát nyit, ami egyszerre vonzó és ijesztő. A politikai elvárásoknak megfelelni nem akaró, megalkuvásra nem hajlandó művészt mutatja be a szerző, de közben a mindenkori művészet szabad voltáról, tőle idegen elemek általi megköthetetlenségéről is beszél. A dráma túlmutat a történet konkrét történelmi és földrajzi határain, egyetemessé, mindig és mindenhol – így itt és most is – aktuálissá válik.

Spiró Az  imposztorban  nem csupán egy társadalomképet rajzol meg: a színház a színházban szerkezet által mindvégig reflektál a művészi létre, a művész és művészet helyére és nem utolsósorban felelősségére. A darab vége nyitott marad: a nézőnek magának kell eldöntenie, áruló imposztor avagy megváltó Bogusławski.

Az előadás főszerepét Biró József, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze játssza, akinek nevével ugyancsak találkozhatott már a szentgyörgyi közönség. Vendégszínészként ő játszotta a 2003/2004-es évadban készült Antigoné című előadás Kreón szerepét, mely alakításért a Román Színházi Szövetség (UNITER) díjra is jelölte a legjobb főszereplő kategóriában. (sajtóközlemény)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License